hirdetés

Fordulat a milliárdos adócsalásba keveredett eredetiségvizsgáló cég, az Eclipse-ügyében. A Lamborghinikkel furikázó cégvezetők és sokan mások letöltendő szabadságvesztést kaptak a Fővárosi Törvényszéken. Az ügy pikantériája, hogy a cég úgy kapta a KEKKH-tól a milliárdokat még akkor is, amikor sokan börtönben voltak a cégtől.
eclipse 1Nyolc vádlottat kettőtől négy és fél évig terjedő letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Fővárosi Törvényszék az úgynevezett Eclipse-ügyben. A bíróság négy terheltet felmentett a monstre adócsalási sorozat büntetőperében.

Ennél a cégnél ténykedett a mostani belügyminiszter lánya, aki felsőfokon ért az informatikához, de sosem volt döntéshozó. Az eclipse-eseket a NAV borította fel és leplezte le.

A cég úgy nyerte el még 2010-ben botrányos körülmények közt az eredetiségvizsgálatra kiírt állami pályázatot, hogy nem volt pályáztatás. Csak meghívták őket. Ráadásul az ügyért felelős hivatalnokot, aki később a Fidesz-kormány belügyminisztériumának helyettes államtitkára volt, épp ezen tendernyertes és adócsaló céggel kialakított fura mutyija miatt el is ítélték. E. Károly felfüggesztettet kapott. Sokak szerint azonban mindez figyelemre méltó esemény.

Az Eclipse egyébként a régi informatikai rendszert adta el újként az államnak súlyos tízmilliárdért. A többi eredetiségvizsgálót, akik kifejlesztették a rendszert a hosszú évtizedek alatt, azokat simán ki is szorította a piacról, tönkretett több ezer vállalkozót az cég.

A bíróság mellékbüntetésként milliárdos nagyságrendű vagyonelkobzással és pénzbüntetéssel is sújtotta az érintettek egy részét. A Fővárosi Törvényszék nem először tárgyalta az Eclipse-ügyet, a testület három éve meghozott, majd hatályon kívül helyezett döntésével az összes vádlottat felmentette.

 A vádirat szerint a D. Endre vezetése és H. László irányítása alatt működő Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. 2005 és 2009 között több nagy értékű informatikai közbeszerzési pályázatot nyert el gépkocsik eredetiségvizsgálatára és biometrikus útlevelek elkészítésére. Az egymást követő baloldali kormányok regnálása idején az Eclipse-nek a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatalával és a Nemzeti Közlekedési Hatósággal kötött szerződések alapján 2007 és 2009 között összesen tizenegymilliárd forintot meghaladó árbevétele volt.

 Az eredetiségvizsgálat új rendszere a hat évvel ezelőtti kormányváltás előtt röviddel lépett működésbe, az Eclipse az azt megelőző esztendőben hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárásban nyert el nettó csaknem ötmilliárd forintot a szisztéma módosítására és üzemeltetésére. A korábban ezzel a tevékenységgel foglalkozó cégek szerint ez azért történhetett meg, mert a kormány 2009 decemberében egyeztetések nélkül, rendeletben felmondta a 2011 januárjáig szóló szerződésüket. Az érintett vállalkozások még a 2010-es kormányváltás előtt feljelentést tettek, az ügyészség nyomozást rendelt el, és hamarosan őrizetbe vették az Eclipse vezetőit. 

Az ügyészség szerint a cég vezetői 2006 után fiktív szerződések, teljesítési igazolások, számlák segítségével formálisan alvállalkozókat vontak be, akiknek fizettek, majd ezeket az összegeket rövidesen továbbutalták, és készpénzben felvették. 

A vád szerint a bűnszervezetben elkövetett adócsalás következtében az Eclipse több mint egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be a költségvetésbe.

A terheltek egyebek mellett azzal védekeztek az eljárásban, hogy azért vontak be alvállalkozókat az üzletbe, mert minősített adatokat, szolgálati és államtitkokat is kezeltek, amihez nem mindig volt elegendő az Eclipse kapacitása. Az egyik ilyen alvállalkozó az a P. László volt, aki az Eclipse-ügy mellett a Gyurcsány-kormányban titkosszolgálatokat irányító miniszter, Szilvásy György és két másik titkosszolgálati vezető ellen indult úgynevezett kémperben is vádlottként szerepelt.

 Az Eclipse-szel fenntartott kapcsolata miatt mondott le posztjáról öt éve Eiselt György helyettes belügyi államtitkár, akit hivatali vesztegetéssel gyanúsítottak meg, miután luxusautót kapott attól a cégtől, amely néhány hónap múlva megnyerte az eredetiségvizsgálati pályázatot. A Fővárosi Törvényszék döntése nem jogerős.

Az Eclipse-ügynek más folytatása is van, mert egy hat éve folyó nyomozást úgy szüntetett meg a NAV nemrég ezen ítélet előtt pár nappal, hogy az nem bűncselekmény, ahogy az Eclipse elnyerte az állami tendert és az sem, hogy méregdrágán adta el az informatikai rendszert, és hogy az lopott, nem nagyon számít.