hirdetés

Újabb megoldás született az energiaválságra. A kórházak és szociális intézmények kivételével 25 százalékkal kell csökkenteni a gázfogyasztást az állami intézményekben. Ettől persze még méregdrága lesz a fűtés és az áram ára is. Az infláció pedig padlógázzal fog tovább dübörögni.

 

Megjelent a péntek esti Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely jelentősen korlátozza a hazai kitermelésű szén külföldre vitelét. A jogszabály szerint kilencfajta széntermék csak az energiapolitikáért felelős miniszternél történt regisztrációt és a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően értékesíthető külföldre, illetve vihető ki az országból. A bejelentés vizsgálata alatt a magyar államot elővásárlási jog, illetve vételi jog illeti meg, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján gyakorol.

A Magyar közlönyben más, további energetikai intézkedések is szerepelnek. A kormány megalkotta a rendeletet az állami intézmények 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentéséről (a kórházak és szociális intézmények kivételével). A jogszabályból kiderült, hogy a 2023-as évre is vonatkozik a 25 százalékos visszavágás.

Némi segítség, hogy az illetékes jegyzőknél gyorsított eljárásban lehet kérni a négy lakásnál nem több , lakásokra az igazolást. Ez ott fontos ahol egy mérő óra van mindenből. Így mindenki érvényesítheti az államilag támogatott rezsi energia árakat.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy télen maximum 18 fok lesz az állami intézményekben.