hirdetés

Továbbra sem tudni pontosan, hogy ki és mivel mérgezte meg a halakat a Városligetben. Úgy tűnik szándékos mérgezés történhetett az első vizsgálatok alapján.A Főkert szerint a vizsgálatok eredményét néhány nap múlva lehet megismerni.

 

Tömeges halpusztulást észleltek a Városligeti-tó teljes vízfelületén a Főkert mukatársai április 6-án, szerdán – áll a társaság közleményében. Mint írták, a haltetemek kiemelése azonnal megkezdődött, az elszállításról és a szakszerű megsemmisítésről az arra megfelelő jogosultságokkal rendelkező szakcég gondoskodott. Az értesítést követően a tavat üzemeltető Városliget Zrt. az illetékes szakhatóságok közreműködésével megkezdte a károk felmérését. Az illetékességből eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal a mintavételezést követően a laboratóriumi vizsgálatokat megkezdte, ennek végeredménye 4–5 napon belül lesz elérhető. Ezek ismeretében lesz lehetséges a tó rehabilitálásához szükséges tervek, intézkedések kidolgozása – írták.

A Főkert az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz az eredeti állapot mielőbbi helyreállítása érdekében, melyhez a szükséges erőforrások rendelkezésre állnak – áll a közleményben.

A víz hőmérséklete és oxigénszintje megfelelő volt, ez nem okozhatta a halpusztulást. A kémiai vizsgálat után lehet majd megmondani, hogy szennyeződés vagy mérgezés okozta a környezeti katasztrófát – mondta Simonyi Gábor, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. kommunikációs referense .

Mint ilyen esetekben szokás pár elhullott példányt hivatalos állatorvosi boncolásra vittek, hogy kiderítsék, mi okozta a halálukat. Ezek ismeretében lesz lehetséges a tó rehabilitálásához szükséges tervek, intézkedések kidolgozása.

Sok hal feküdt a tó fenekén, mozdulatlanul. A szakemberek még azelőtt megkezdték az elhullott uszonyosok eltávolítását, mielőtt a víz felszínére kerültek volna.

A környezeti katasztrófát sokan megdöbbenve nézték és még a sokat látott szakemberek is szomorúan konstatálták, hogy ilyen megtörténhet.

Ilyet még sosem láttam. Persze néha felbukkan egy-egy tavi állat teteme, de elég ritkán, csak egy-egy elvétve, azonban a tömeges pusztulásnak biztos emberi oka lehet. Nagyjából öt évvel ezelőtt a Vajdahunyad vára mellett a Várárok-tóban több tucat vadkacsa tetemét szedtük ki a vízből, olyan három-négy napig napi tíz halott madarat saját kezűleg emeltem ki a szervezet utasítására. Szívszorító látvány volt, akkor kiderült, hogy valaki megmérgezte a kacsákat – mondta egy nyugdíjas kertész.

A vizet tisztító munkások sem láttak két napig kacsákat úszkálni a tavon. „A kacsák érezték, hogy baj van, már kedden eltűntek a vízről” – tette hozzá egy munkás.

Három teknős is él a tóban, bár csak egyet láttam most, biztonságosabb helyre akartuk áttelepíteni, de olyan fürge volt, hogy kicsúszott a kezeim közül. A jelek szerint jól vannak, még most is a tó közepén van az egyik– mutatott a távolba a férfi.

A Fővárosi Vízművek is a tóhoz érkezett, hogy megvizsgálják a katasztrófa okát. A helyszíni méréseik szerint a víz hőfoka csütörtök délután 22 Celsius-fok volt, az oxigénszint pedig 10,6 mg/l – ez mind megfelelő értéknek számít, a többi hatóság eredményeihez hasonlóan. Laborvizsgálat céljából szintén mintát vittek magukkal, ők is a jövő hét közepére várják a kiértékelését.

A városligeti tóban kármentesítést végző munkások elmondták, hogy élő halat nem láttak már a vízben, az összes kis és nagy testű kopoltyús elpusztult. A Városliget Zrt. értesítése szerint még egy-két napig biztosan eltart, amíg az összes állattetemet sikerül kiemelni a vízből. A nagyobbakat szigonnyal, kézzel, csónakban viszik a teherautókhoz, a kisebbeket hálóval gyűjtik be a tóból.

A hatóságok a vizsgálati eredmények birtokában nagyjából egy hét múlva fogják közölni, hogy mi okozta a tömeges halpusztulást – nem zárják ki a szándékos mérgezést sem.

(CsT)