hirdetés

Budaörs után Újpalota liberális polgármestere és Soroksár is válaszlépésen gondolkodik a kormány elkapkodott útdíj kiterjesztése miatt. A XV. kerület nem lámpákat kapcsolna ki, hanem nem engedné a kukásautók áthaladását a kerületen. Eddig az M0-án keresztül közlekedtek a szemétszállítók de aligha fognak fizetős matricát venni. Soroksár pedig autóúttá minősíttetné át az M5 bevezetőjét.

szemetesek

A DK-s polgármester, Hajdu László azt mondta, a XV. kerületet nagyon komolyan sújtja az M0-s és az M3-as bevezető szakaszának fizetőssé tétele, részben mert az ezen az utakon elérhető nyolc bevásárlóközpont forgalma jelentősen csökkenhet, és ennek következtében a kerület iparűzési adóból származó bevétele is kisebb lesz.

A polgármesternek komoly eszköz van a kezében az útdíj elleni fellépéshez, ugyanis a kerületben működik a fővárosi szemétégető, amelyben Budapest kommunális hulladékának 60 százalékát semmisítik meg.

Hajdu László szerint naponta 150-160 kukásautó rengeteg fuvart bonyolít le a város és a szemétégető között, amit eddig az M0-son keresztül tettek. De most a kerület lakótelepeinek és családi házas övezeteinek belső útjait veszik igénybe, amit a szállító cég vezetője is megerősített, hiszen egyelőre kivárnak a milliós tételt felemésztő matricavásárlással – tette hozzá.

Soroksáron eközben a jogászok azt vizsgálják, át lehetne-e minősíteni az M5-ös bevezető szakaszát autóúttá, így ugyanis nem lenne fizetős a szakasz.