hirdetés

Lesöpörte a bíróság a Dudálós tüntetők ellen kiszabott igen magas rendőrségi bírságokat, akik a Clark Ádám téren épp a miniszterelnök kolostora alatt adtak hangot a kormány fura és elfogadhatatlan intézkedései miatt, Hadházy Ákossal és Szél Bernadettel közösen. A tüntetőket a rendőrség feltehetőleg a kemény pénzbírsággal próbálta jobb útra téríteni. Nos ez nem jött be, sőt.

 

Hadházy Ákos a Facebook-oldalán osztotta meg, hogy az általa szervezett tavaszi dudálós tüntetés megbüntetett résztvevői közül ketten pert nyertek a rendőrség ellen, így nem kell kifizetniük a rájuk kiszabott bírságot. Az egyikőjük gyalogos tüntetőként 150 ezer forintos, másikuk pedig autós tüntetőként 200 ezer forintos bírságot kapott. A gyalogos tüntető büntetését teljesen eltörölte a bíróság, az autóst pedig elégnek látta csak figyelmeztetni pénzbüntetés helyett.

VAN NÉHÁNY JÓ HÍR IS AZ ÉV VÉGÉRE
A bíróságok malmai ugyan közismerten lassan őrölnek, de csak megszüettek az első döntések a tavaszi dudálós tüntetéseken kiszabott bírságok ügyében. Egy gyalogos, eredetileg 150 ezres bírsággal sújtott tiltakozó ügyében a bíróság megszüntette az eljárást (a végzés első oldala csatolva); egy másik, eredetileg 200 ezer forintra büntetett autós ügyében pedig a bíróság elegendőnek látta a figyelmeztetés alkalmazását (azt is csak a kürtölés, nem pedig a „kijárási korlátozások megszegése” miatt).
Emlékezhetnek rá, hogy tavasszal a Clark Ádám téri körforgalomban, a Vár alatt dudálva tiltakoztunk az embertelen kórházkisöprések és a kormány visszaélései ellen. Ez annyira zavarta a Karmelitákban pöffeszkedő miniszterelnököt, hogy nehezen indokolható rendőri erőt küldött ránk, majd mondvacsinált okokkal 150-200 ezer forintos bírságokat szabtak ki a tiltakozókra. Mi már akkor is bíztunk benne, hogy ez a fellépés eltúlzott és jogtalan, de mára bírósági döntések is kimondták ezt.
Annak idején nagyon sokan siettek a segítségünkre: az igazság iránt elkötelezett magyarok néhány nap alatt összeadtak annyi pénzt, hogy senkinek ne kelljen tartania a büntetésektől, felkészült jogvédők pedig iratmintákat szerkesztettek, hogy fel tudjuk venni a harcot a rendőri önkénnyel szemben. A pénzből eddig viszonylag csekély összeget, néhány százezer forintot kellett kifizetnünk olyanoknak, akik már nem tudtak, vagy valamilyen okból nem akartak pereskedni. Sok millió forintnyi bírság sorsa még függőben van, de az első ítéletek alapján van remény, hogy az igazság végül győzedelmeskedni fog!
Az év utolsó napján még egyszer köszönöm mindenkinek, aki velünk volt a tavaszi tiltakozások során: a dudálóknak, a gyalogos tiltakozóknak, az önként segítő jogászoknak és persze az anyagi támogatóknak! Mindenkinek csak azt tudom ígérni, hogy nem állunk le, nem hallgatunk, 2021-ben is küzdeni fogunk az igazságért! Tartsanak velünk jövőre is, sok a munka és mindenkire szükség lesz!-írta közösségi oldalán Hadházy Ákos országgyűlési képviselő.

( TE)