hirdetés

Hoppá ! Hoppál Péternek a Fidesz egyik majdnem profi kommunikációsának bocsánatot kell kérnie a Magyar Helsinki Bizottságtól. A kulturális államtitkárnak és a Fidesznek most bocsánatot kell kérnie a szervezettől, mert megsértették a jó hírnévhez való jogát.

 hoppal_peter

Hoppál Péter kulturális államtitkárra még tavaly, a Fidesz szóvivői posztjáról osztotta meg pártja magvas gondolatait a Soros-pénzen indított, Magyarországot lejárató “álcivilekről”. Mint a hvg cikkéből kiderül, ekkor egy újságíró arra kérte, ugyan említsen már pár tényleges szervezetet, akik ebbe a kategóriába tartoznak.

És a sajtószóvivő elmondta. Nem volt rest improvizálni, be is nyökögte – több más csapat mellett – a Magyar Helsinki Bizottságot. (Egy másik érintett, az Eötvös Károly Intézet vezetője, Majtényi László volt adatvédelmi biztos egy nyílt levélben tette helyre a megszólalásában Pravdát és Szabad Népet idéző szóvivőt.) A Magyar Helsinki Bizottság bocsánatkérésre szólította fel Hoppált, de mivel ez elmaradt, perre mentek, hogy a politikus és pártja róluk hamis tényeket állítva megsértette a szervezet jó hírnévhez való jogát.

Eredetileg februárban lett volna az első tárgyalás, de azt a Fővárosi Törvényszék gálánsan április kilencedikére, az országgyűlési választás utánra tolta át, objektív okokra hivatkozva. Végül közel egy évvel az ominózus sajtótájékoztató után megtartották a tárgyalást, ahol a következők történtek.

A július hetedikei szeánszon “az alperesek ügyvédje érdemi ellenkérelmet tulajdonképpen nem terjesztett elő. Hoppállal kapcsolatban az volt az álláspontja, hogy a szóvivő nem, csupán a képviselt szervezet lehet felelős a személyiségi jogsértésért. A Fidesszel kapcsolatban annyit mondott, hogy a párt sajtósai megfelelően előkészítették az anyagot, a Hoppál által elmondott eredeti szövegben nem voltak szervezetek konkrétan megnevezve, és a szóvivő csak újságírói “provokációra” olvasott fel néhány nevet az előtte található listáról.

Az alperesek a kereset lényegi tartalmát nem vitatták, nem próbálták bizonyítani annak valóságát, hogy Soros Györgyhöz köthető szervezetek megbízásából próbálták lejáratni az országot.

Érdemi védekezés hiányában a bíró szinte teljes mértékben helyt adott a keresetnek, megállapította, hogy a sérelmezett kijelentések jogsértők, mivel olyan tényállítást tettek az alperesek, amelyek alkalmasak a negatív társadalmi értékítélet kialakítására. Arra kötelezte az alpereseket, hogy a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban fejezzék ki a sajnálkozásukat, a Fideszt pedig még arra is, hogy ugyanezt a fidesz.hu-n is tegye meg. A Fővárosi Törvényszék ítélete nem jogerős” .

Hoppál Péternek ex szóvívőnek nem ez az első találkozása az igazságszolgáltatással. A bíróság nyílvános bocsánatkérésre kötelezte mert, az MSZP jó hírnevét megsértette. S Bajnai Gordon ügyében is vesztésre áll. Így három perbpl hármat elbukottt Hoppál, ami Guiness rekord de államtitikári kinevezéshez úgy tűnik szükséges.