hirdetés

Alakul a botrány, úgy tűnik, a kajakosoknál. A riói olimpiára utazó férfi kajakos csapatból kizárt Horváth Bence jogi képviselője szerint ugyanis ügyfele doppingmintájának eredménye negatívként szerepel a nemzetközi doppingvizsgálati eredményeket nyilvántartó rendszer online felületén. Így úgy tűnik, hogy alaptalanul fosztották meg a magyar sportolót a riói indulástól.

horváth bence

Dr. Mohácsy Lénárd ügyvéd az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Horváth Bencétől 2016. július 22-én reggel levett vérminta vizsgálati eredményét szóban többször, és írásban is kérték a Magyar Antidopping Csoporttó , de azt a választ kapták, hogy az ügyben válaszolni jogosultak Rióban vannak, és a megkeresésnek jelenleg nem tudnak érdemben eleget tenni.
„Ez az a vérminta, amit az osztrák labor további megerősítő vizsgálat elvégzése érdekében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) központjába küldött” – írta Dr. Mohácsy Lénárd.
Közben a vizsgálat alá vont vérminta vonatkozásában a nemzetközi doppingvizsgálati eredményeket nyilvántartó rendszer online felületén, az inkriminált vérmintát illetően megváltozott az eddig bejegyzett eredmény, ugyanis 2016. augusztus 10. napjától a felületen a vizsgálat eredményeként az olvasható, hogy negatív.

Az ügyvéd szerint a MACS-tól azt a választ kapták, hogy csak az olimpiát követően áll módjukban a részletes írásbeli válasz megküldése.
„Amennyiben a fenti vérvizsgálat végleges eredménye negatív lesz, akkor megállapítható, hogy ügyfelem doppingvétséget nem követett el, és annak tisztázása, hogy esetlegesen a rá vonatkozó etikai vagy fegyelmi szabályokat megszegte-e, és ezzel fegyelmi vétséget követett el, a fegyelmi eljárás feladata lesz, bár álláspontom szerint az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok a fenti vizsgálati eredménnyel együtt jelenleg ezt minden kétséget kizáróan nem támasztják alá” – írta a kajakos jogi képviselője.

Pénteken mind a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, mind a MACS is cáfolta azokat a sajtóban megjelent állításokat, amelyek szerint negatív lett a riói olimpiai csapatból kizárt két férfi kajakos doppingmintája. Mindez érthető, hisz ha valóban beigazolódik, hogy az olimpiáról eltiltott kajakos nem doppingolt, akkor annak súlyos, anyagi és erkölcsi következmények kell, hogy legyenek, mind a MACS, mind a szövetség vezetésében.
Mint arról mi is beszámoltunk, az MKKSZ elnöksége augusztus elsejei ülésén az ötkarikás játékokra kijelölt férfi kajakosok névsorát megváltoztatta, mert a MACS jelzése szerint közülük ketten atipikus doppingmintát adtak le.
A MACS vezetője hétfőn, Rio de Janeiróból azt mondta az MTI-nek, hogy a vizsgálat még folyik, amit Horváth Bencéék az online felületen, az úgynevezett ADAMS-en látnak, az csak egy részeredmény, amelyhez tartozik egy többoldalas szakvélemény is a WADA álláspontjával.
Az ügy nyomán Horváth és Szomolányi Máté került ki az utazók közül, a helyükre Molnár Pétert és Tótka Sándort nevezte Magyarország.