hirdetés

Központilag nincs őszi szünet. Az őszi szünet összesen három nap lenne, de központilag nincs ilyen. Mindenszentek és halottak napja lesz, és az iskola megadhatja a maradék három napot saját hatáskörében – közölte Gulyás Gergely miniszter. Sokan nem értik a döntést. Az Adom diákmozgalom felháborítónak tartja a kormányzat döntését.

 

A csütörtöki Kormányinfón többek között szó esett az őszi és téli szünetről az iskolákban. Mint kiderült, a hosszabb téli szünet miatt idén biztosan nem lesz őszi szünet. Az Adom Diákmozgalom petíciót indított a döntést követően.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően Kormányinfót tartott csütörtökön. A témák között volt többek között az őszi és a téli szünet az iskolákban.

A kormány döntésének értelmében az őszi szünet kárára a téli szünet hosszabb lesz, a diákok és a tanárok december 22-től január 8-ig élvezhetik a szünetet. Abban az időszakban kormányzati igazgatási szünet is lesz, az állam így spórolhat.

Gulyás Gergely a hosszabb téli szünettel összefüggésben elmondta: A mindenszenteken és a halottak napján kívül az őszi szünet három nap lenne, egyébként központilag nincs őszi szünet, de egyedi döntések születhetnek.

Petíciót indított az Adom Diákmozgalom

Az Adom Diákmozgalom felháborítónak találta a kormány döntését, ezért petíciót indított az őszi szünet elhalasztása miatt, amely a honlapjukon lesz elérhető.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint, amióta elkezdődött az új tanév, minden napra jutott egy bomba, ezzel a módosítással pedig csak tovább nőtt a bizonytalanság a tanárokban, a szülőkben és a gyerekekben is.

Újabb pofont kapott a magyar oktatás csütörtökön, miután világossá vált, hogy idén télen az állami egyetemek előadótermeit is maximum 18 fokra lehet felfűteni, ami 25 százalékos csökkentést jelent a gázfogyasztásukban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szerint az energia-vészhelyzet által okozott gazdasági nehézségeket talán még jobban érzékelik, mint a többi felsőoktatási intézmény, mivel a Ludovika-campuson olyan épületeket is fenntartanak, amilyeneket más egyetemek nem, ilyen például a lovarda, az uszoda és a sportközpont is.

A jogszabály az állami fenntartásban maradt öt egyetemre és egy főiskolára is vonatkozik, így az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), a közszolgálati egyetemen, a bajai Eötvös József Főiskolán (EJF), a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) és a Zeneakadémián is maximum 18 fokra fűthetnek télen.