hirdetés

Megy a pszichés nyomásgyakorlás a Döcher-gyilkosság és a szlovákiai dunaszerdahelyi maffia leszámolás ügyében. A szlovák média nagy dirrel durran közölte, hogy az egyik gyanúsított Bodoky Károly beismerte az egyik gyilkosságot és együttműködik a nyomozókkal. Az Esti Újság utolérte az előzetesben lévő férfi ügyvédjét, aki röviden csak ennyit mondott: Kacsa, jó nagy.

 

Árnyékra vetődött a szlovák média, amely hangzatos cikket írt jó pár magyar kollegával együtt, hogy huszonhárom évvel a Döcher-gyilkosság illetve a dunaszerdahelyi tíz áldozatot követelő mészárlás után megoldódhat mindkét ügy. Nos a hír kacsa.  Hiába így jár az, aki csak a hivatalos szervektől tud bármit is megkérdezni.

Bár mind a szlovák mind a jól értesült magyar média közölte: Megerősítették lapunknak: a dunaszerdahelyi mészárlás egyik gyanúsítottja beismerő vallomást tett és együttműködik a nyomozókkal. Bodoky Károly vallomása mellett egy másik vallomás, és a rejtekhelyről előkerült fegyverek is bizonyítékként szolgálnak. Megerősítették a Magyar Nemzetnek a szlovákiai internetes portálok értesülését, miszerint a szlovák állampolgárságú Bodoky Károly beismerő vallomást tett az 1999-es dunaszerdahelyi mészárlás. Bodoky együttműködése kulcsfontosságú lehet a szintén 1999-ben Budapesten elkövetett Döcher-féle kettős gyilkosság ügyében. Mindkettőben megalapozottan gyanúsítják Bodoky mellett a Turek becenevű, névváltoztatása előtt Haris Sándorként anyakönyvezett magyar állampolgárt. Ő jelenleg D. Alex és építési vállalkozóként élt az elmúlt bő egy évtizedben.

A felvidéki magyar nyelvű hírportál, a Paraméter felidézte: Bodoky Károlyt, akit a szlovákiai bűnügyi szervek a volt dunaszerdahelyi maffiavezér, Sátor Lajos jobbkezeként tartottak számon, a német és osztrák rendőrök egy 1999-ben elkövetett magyarországi gyilkosság gyanúsítottjaként vitték Magyarországra tavaly novemberben.Bodokyt a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi és célkörözési főosztályának kérelmére a német hatóságok fogtak el még októberben.

B. Károly lőtt a megalapozott gyanú szerint Döcherre és testőrére.

Bodoky németországi elfogásának napján Budapesten, Pasaréten egy bisztróban a Terrorelhárítási Központ egyik műveleti egysége a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival együttműködve elfogták Tureket, azaz iratai szerint D. Alexet a rendőrség szerint a magyar szervezett alvilág egykori meghatározó alakját, majd minősített emberöléssel gyanúsították meg.

Igaz Tureket maffia ügyben sosem ítélték el, s utoljára a 90-es években volt dutyiban, akkor sem sokat. Azaz priusza sincs.

Az alapos gyanú lényege szerint 1999. február 2-án egy Csallóközből érkezett bérgyilkos D. Alex felbujtására végzett a XV. kerületben, a Szentmihályi út és a Kolozsvár utca sarkán található Palotás kisvendéglőben a börtönből külső „munkán” lévő Csontkezűvel. Az L alaprajzú presszó belső szárnyában lévő hátsó bokszban az asztalnál ült háttal Döcher, mellette arccal a merénylő felé nézve az élettársa, Döcherrel szemben pedig Bolgár Misi, azaz Marinov Dimo Dimitrov, a bolgár fegyverkereskedő. A bérgyilkos egy sorozattal lelőtte Csontkezűt, levéve az ujját az elsütőbillentyűn átemelte a Kalasnyikovot Döcher feleségén, majd agyonlőtte Bolgár Misit is. Ezután hidegvérrel kisétált a presszóból. Az egésznek szemtanúja volt két szabadnapos katonai elhárítótiszt is.

A Döcher-gyilkosság után néhány héttel Dunaszerdahelyen elkövetett, tíz ember halálát követelő vérengzés kapcsán is meggyanúsították Tureket.

A megalapozott gyanú szerint Turek a Döcher-gyilkosság előtt a Sátor klán vezetőjéhez, Sátor Lajoshoz fordult, hogy segítséget kérjen korábbi barátja és üzlettársa, Döcher György megöléséhez. Sátor ígéretet tett a gyilkosság végrehajtására, és megbízta Szamaránszkyt és Bodokyt a végrehajtással. Sátor cserébe azt kérte Turektől, működjön közre ellenlábasa, Pápay Tibor megölésében.

Az NNI vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: D. Alex Szlovákiában is követett el bűncselekményeket; 1999 és 2004 között emberrablás és zsarolás miatt volt előzetes letartóztatásban, 2011-ben pedig kábítószerrel való visszaélés miatt indult ellene büntetőeljárás. Ezeket az eljárásokat azonban megszüntették.

D. Alex ellen jelenleg egy büntetőeljárás folyik Szlovákiában, mégpedig a 1999. március 25-én a dunaszerdahelyi Fontana bárban Pápay Tibor és kilenc társa ellen elkövetett emberölés ügyében – fogalmazott Opauszki András, aki hozzátette: az említett dunaszerdahelyi bűnözői csoport vezetője, Sátor Lajos 2010-ben eltűnt, a szlovák hatóságok szerint meggyilkolták, de a holttestét még nem sikerült megtalálni. (Sátor egyik embere, Horváth Lehel vállalta magára, hogy 2010-ben megölte Sátort, mert veszélyessé vált a klánra.)

A szlovák hírportálok szerint nem zárható ki, hogy a szlovák hatóságok kérni fogják Bodóky Károly és Turek kiadását és a büntetőeljárást Szlovákiában fogják lefolytatni a két gyanúsított ellen mind a dunaszerdahelyi, mind a Döcher-gyilkosság miatt.

Ez utóbbival kapcsolatban lényeges információ, hogy a közelmúltban Turek egyik volt emberéhez köthetően egy villa terasza alá betonba temetett fegyverek is bizonyítékként szerepelhetnek a Döcher-ügyben. Igaz ezen fegyverekről nagy a hallgatás, így azt sem tudni használták-e őket valamelyik bűnügynél.

Nos telefonon utolértük Bodóky magyarországi jogi képviselője, aki épp tárgyaláson volt. Alig tettük fel a kérdést a tiszteletben álló ügyvéd közölte.

Ne is folytasd. Kacsa. Mondom kacsa az egész-közölte Bodóky ügyvédje.

Mindezt figyelembe véve kizárhatjuk, hogy a gyanúsított ügyvédje ne tudná mi van. védencével, mit mond vagy nem mond. Így marad az a variáció, hogy a rendőrség részéről egyfajta pszichológiai és nyomozás taktika folyik azzal, hogy kiszivárogtatják az egyik gyanúsított megtört és beszél.

Kíváncsian várjuk az ügy folytatását.

 

( Csákány T.)