hirdetés

A VI. kerületben, a Schmuck Andor által vezetett szociáldemokraták hamis aláírásokkal tudtak elindulni a választáson. A Fideszről másolták az adatokat a feltételezések szerint. Az ügyészség, bár már a választások idején, azaz 2014-ben érkezett feljelentés, csak most tartotta indokoltnak elismerni, hogy valóban csalások történtek. Az ügy érintettjei, akik a nyomozást segíthették volna, már vagy meghaltak, vagy kiderült, nem is léteztek.

Schmuck-Andor

A 2014-es önkormányzati választáson választási csalás történt Terézvárosban. Erről az Index számolt be elsőként. A baloldal már akkoriban gyanakodott, hogy a Fidesz és Schmuck Andor pártja (Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja) összejátszhatott az aláírásgyűjtésnél. Több száz olyan nevet találtak ugyanis, amely a Fidesz és Schmuckék jelöltjeit is támogatta, de az aláírások nem egyeztek.

A baloldal feljelentést tett még akkor, de csak most jutott arra Polt Péter legfőbb ügyész is, hogy tényleg csalás történt, hamis ajánlásokat adtak le Schmuckék. 148 hamis aláírás volt a gyűjtőívükön – írta a legfőbb ügyész Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselőnek. A Fidesz aláírásgyűjtőit is vizsgálják, mert ha átadták a szocdemeknek az íveiket, akkor ők is törvénysértést követtek el.

A nyomozás előremenetelét több minden is nehezítette, egyebek között az, hogy tavaly decemberben felfüggesztette a BRFK a nyomozást, mivel nem tudták megállapítani az elkövető kilétét. Később meg kiderült, az egyik koordinátor meghalt, s már nem tudták kihallgatni. (Feltehetőleg ő lesz majd az egyik bűnösnek kikiáltott személy – a szerk.) A másik felelős adatai pedig fiktívek, őt így nem találják. S mindez csupán a véletlenek hosszas színjátéka.

A baloldalnak a választáskor az is szemet szúrt, hogy Schmuckéknak az aláírások nagyon gyorsan, a Fidesszel egy időben összejöttek, pedig aktivistáikkal sehol sem lehetett találkozni. Az MSZP, az Együtt-PP és a DK által a terézvárosi választási bizottságba delegált Kékesi Tibor ezek után körülbelül 270 olyan, a Fidesz–KDNP-t, illetve a Schmuck Andor által vezetett Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját támogató aláírást talált, amelyeknél az adatok egyeznek, de az aláírások nem ugyanattól a személytől származnak.

A szocdemek ráadásul eléggé leszerepeltek a választáson: polgármester a fideszes Hassay Zsófia lett 49 százalékkal, Kiss Róbert, a baloldal jelöltje 32 százalékot kapott, Somodi Jánosné, a szociáldemokraták jelöltje 0,8 százalékot (ez 102 szavazat a 31 ezer fős kerületben).

A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja azóta megszűnt. Az egykori párt egykori elnöke, Schmuck az Indexnek úgy nyilatkozott, nagyon sajnálja az esetet, és reméli, kiderül, mi történt pontosan az aláírásgyűjtés körül.