hirdetés

Ismét pert nyert igaz első fokon Schiffer András volt LMP-s országgyűlési képviselő az Eximbank azaz a magyar állam ellen. A volt politikus amióta ügyvéd sokkal sikeresebb és hatékonyabb mint amikor a Parlamentben ült. Schiffer most arra volt kíváncsi, hogy a külügyhöz tartozó pénzintézetnél valóban  volt-e verseny vagy más baráti szempontok alapján lettek a győztesek kihirdetve.

schifferA bíróság az alapkezelők számára kiírt pályázatra beérkezett dokumentumok kiadására kötelezte a hitelintézetet, amit kért Schiffer András de nem kapott meg mondván az üzleti titok.

A Fővárosi Törvényszék indoklása szerint azonban az  Eximbankhoz beérkezett pályázati dokumentumok nem minősülnek üzleti titoknak, mivel a hitelintézet közfeladatot lát el. Az ítélet szerint azonban a pályázaton vesztes magánszemélyek és a pályázati anyagokban érintett magánszemélyek személyes adatai nem hozhatók nyilvánosságra.

Az ítélet kihirdetését követően az ügyben pert indító Schiffer András elmondta, az adatok nyilvánosságra hozatalával kiderülhet, hogy az Eximbank pályázati kiírásán volt-e valódi verseny. Felidézte, hogy a pályázatok benyújtására mindössze 6 nap állt rendelkezésre és több pályázati feltétel szükségessége is vitatható.

Az Eximbank felügyelő szervezet a Külügy és Külgazdasági minisztérium .