hirdetés

Törvénysértő végrajtást találtunk annál az Sz.Balázs végrehajtónál, aki a hírhedt Schadl-Völlner perben beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyalásról és elfogadta az ügyészség indítványát. Így Sz.Balázs megúszta a hosszú börtönéveket. Az egykoron szebb napokat látott végrehajtó 200 milliót fizetett Schadlnak. Nos ez az ex-végrehajtó törvénytelenül járt el egy gyógyszertárat üzemeltető cégnél, sőt egy olyan ember vásárolta meg a követelést az árverésen, aki eltűnt, fura mód nem jelentkezik az érintett gyógyszertári cégnél, olyan mintha egy stróman lenne. Érdekes, s adódik a kérdés, vajon hány törvénytelen végrehajtás fűződik a Schadl kedvenc ex-végrehajtó nevéhez ?

 

Különös végrehajtási esetre bukkantunk Pest-megyében. A fura esetet pedig csak még izgalmasabbá tette, hogy bizony egy olyan végrehajtó nevéhez fűződik, Sz.Balázshoz, aki bizony nyakig volt és van a hírhedt végrehajtó botrányban a Schadl-Völlner ügyben Azért csak volt, mert Sz.Gábor az előkészítő tárgyaláson több vádlott végrehajtó társával együtt beismerte tettét, bűnösségét.

Sz. Balázst,  azzal vádoltak, hogy közel 200 milliót fizetett Schadlnek, de mivel elismerte bűnét, így megúszta egy felfüggesztett börtönbüntetéssel és 5 évig eltiltották a jogi szakmától. Ma ez a Schadl kedvenc végrehajtó alkatrészkiszállítóként dolgozik. A szebb napokat látott végrehajtó egyébként már a nyomozás során beismerő vallomást tett.

Nos ez a Schadl ember és végrehajtó miután egy gyógyszerész két lakását is elárverezte, folytatta a gyógyszerész résztulajdonában álló céggel. Nem volt elég a végrehajtónak egy 14 milliós tartozás rendezéséhez két lakás eladása, ami 50 milliót hozott, a végrehajtó ennél is  többet akart. Kellett a pénz minden áron.  Érthető, 200 milliót vinni a főnöknek, nos ehhez sok árverést kellett lebonyolítani és az adósoktól mindent el kellett venni, amijük csak volt.

Így Sz.Balázs végrehajtó lefoglalt a Gyógyszertárat üzemeltető vállalkozás 55%-os üzletrészét majd elárverezte. Nos mindezt Sz.Balázs nagyon úgy tűnik, hogy törvénytelenül tette, de őt a pénz hajtotta, hisz közismert Schadlnak 200 milliót tejelt, így minden egyes fillérre szüksége volt feltehetőleg.

Szegény gyógyszerész hiába ment a végrehajtóhoz, hiába jelezte, hogy az üzletrész lefoglalás el lehetetleníti a gyógyszertár működését és a céget, Sz.Balázst ez nem átitta meg. Az adós azt is jelezte, a törvény értelmében, ha nincs egy gyógyszertárat üzemeltető cégben többségi tulajdonosként egy gyógyszerész, akkor bizony a gyógyszertárat be kell zárni, ez sem volt hatással a már elítélt végrehajtóra.

A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.) 74.§ (1) bekezdése kimondja, hogy közforgalmú gyógyszertárat gazdasági társaság akkor működtethet, ha  a működtetett gyógyszertár szakmai vezetését ellátó személyi jogos gyógyszerész tulajdonhányada, vagy – a személyi jogos gyógyszerész, a gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészek és a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerészek, illetve az igazolt hallgatói jogviszonnyal rendelkező gyógyszerész egyetemi hallgató öröklés útján szerzett tulajdonhányada együttesen a gyógyszertárat működtető vállalkozásban meghaladja az 50%-ot.

Nos a törvény így szól, amit Sz.Gábor nem akart vagy nem tudott értelmezni. De az elítélt végrehajtó más szabályokat is áthágott, megsértett.

Az ingóárverési jegyzőkönyv súlyosan jogszabálysértő volt és a felek érdekével ellentétes is volt, mert abban nem került megfelelő módon feltüntetésre és körülírásra az ingóság. Már az ingó árverési hirdetményben sem ill. az árverési jegyzőkönyvben sem volt pontos az érintett üzletrész meghatározása, hiszen nem tartalmazta az üzletrészt érintő jogszabályi hivatkozást (amelyről az adós személyesen is tájékoztatta a Végrehajtót, mely szerint közforgalmú gyógyszertárat gazdasági társaság csak akkor működtethet, ha a személyi jogos gyógyszerész tulajdoni hányada meghaladja az 50%-ot), amely pedig ellentétes a Vht. 128.§ (1) bekezdés a.) pontjával és a Vht. 132.§ (1) bekezdésével. ráadásul a
végrehajtó által írt jegyzőkönyvből nem derült ki, hogy az árverési vevő tudott-e az üzletrésszel érintett cég működéséhez szükséges jogszabályi előírásról; ill. nem derül ki a jegyzőkönyvből, hogy az árverési vevő rendelkezik-e személyi jogos gyógyszerész végzettséggel, mely az általa megvásárolt üzletrészhez kötődő cég működéséhez elengedhetetlen.

Megkérdeztünk pár ügyvédet, akik szerint bizony ezen fent leírt körülmények rögzítése az ingóárverési jegyzőkönyvben nélkülözhetetlen, így ennek hiánya olyan végrehajtói intézkedés, amely a végrehajtási eljárás szabályait és a végrehajtási kifogást előterjesztő jogát vagy jogos érdekét lényegesen sérti ill. olyan mulasztás, amely ellen az adós végrehajtási kifogást terjeszthet elő a végrehajtást foganatosító bírósághoz.

Azonban Sz.Balázs végrehajtó más hibát is vétett. Bár ez aligha rettenhette meg, hisz tudta a főnöke védi őt, Schadl úr, hisz vitt neki 200 milliót. Sz.Gábor végrehajtó azzal is hibázott, hogy a gyógyszertárat üzemeltető cég értékét mondhatni hasraütésre állapította meg, hisz a Shadl kedvenc és már elítélt végrehajtó az üzletrész becsértékét könyvelési dokumentáció nélkül , és az árverés előtt  10 hónappal ezelőtt állapította meg.

Természetesen szerettük volna az ügyről Sz.Gábor volt végrehajtót is megkérdezni, de ez egyelőre nem sikerült.

Persze a meglepetés az igazi csak most jön.  Ja nem nem az történt mint a mesékben, hogy az adós jogos kérését bárki is figyelembe vette volna. Jó magyar szokás szerint, s mert Schadl úrnak kellett tejelenie Sz.Balázsnek, az üzletrészt értékesítették. Azonban a vevő személye több mint érdekes. Nem gyógyszerész, hanem egy nyíregyházi kutyaiskolát üzemeltető férfi. Aki érdekes módon a sikeres árverés óta nem jelentkezik, sem a cég tulajdonosainál, sem a könyvelőnél, sehol. Sőt a nyertes árverési vevő utolérhetetlen, ami fura.

S így felmerül a kérdés, hogy vajon ezen vevő lehet csak egy stróman volt ? Vagy a már elítélt Sz.Gábor végrehajtó beépített embere lenne ?  A vevő fél, mert Sz.Gábor végrehajtó miatt nem akar bajba kerülni ? Vagy a vevő mivel stróman és a főnöke már nem végrehajtó vagy épp börtönben ül s ő nem tud semmit a további tervekről, inkább meghúzza magát és semmit nem csinál ?!

Más értelmes indokot nem találtunk arra, hogy megvesz valaki valamit, fizet , majd egyszerűen nem jelentkezik érte.

Reméljük más adóssal szemben Sz.Gábor volt végrehajtó nem sértett törvényt és jogszabályt, bár a Schadlnak vitt 200 millióért sok-sok végrehajtást kellett lebonyolítani.