hirdetés

A brókerbotrány úgy tűnik egy valakinek jó, a kormánynak. Mármint anyagilag. Tény kérdése ugyanis , hogy az állampolgárok s a cégek nem igazán a Fidesz kötvényeket az alacsony kamatozású ÁAKK részvényeit vásárolták, hanem a brókercégeknél fialtatták a pénzeiket, minimum 5, 10, de akár 30%-os hozamon. Mindez pedig évekig tökéletesen működött. Érthető volt a kormány elkeseredettsége, hogy a Takszövök államosítása sokba került és csak mínuszt örökölt az állam, azaz nem hozta meg a várva várt eredményt. Ráadásul hangsúlyozni kívánjuk nem itt volt az emberek többségének a spórolt pénze. Természetesen a brókercégek sorra dőltek be. Feltehetőleg azért, mert nagy tételben lett kivonva a tőke. Ettől természetesen még történhetett bűntény. De az ilyen gazdasági jellegű bűnügyeknél sok esetben akkor keletkezik igazából kár, hogyha a hatóságok elkezdenek vizsgálódni és sorra tartóztatják le az adott cégek vezetőit. Igy volt ez az első Fidesz kormány ideje alatt a hírhedt Globex ügynél is, ahol hatmilliárdos kárról beszéltek és 600 befektetőről, akiket majd mind kártalanítottak. Vagy  a Baumag ügynél, ahol a kár már 31 milliárd volt. A közös pedig ezen ügyekben nem más volt, mint a mesés kamat és hozam, ami  évekig bizony tökéletesen működött. 

 tarsoly3

Éppen ezért jókor jött és lépett az MNB,hisz megtalálta a pénzeket, amelyek miatt elkezdte   azazvalait tenni kellett alacsonyA nagy dirrel –durral bejelentett bűncselekmények ügyében kiderült, hogy nem réi kár az ügyfeleket, hisz a Buda-Cashnél 92 milliárd a követelés de 96 milliárdnyi érték van. Aztán a Quaestornál is kiderült, hogy 160 milliárd forintnak megfelelő érték meg van úgy, hogy a külügy és a hozzá köthető cégek 72 milliárdot már megkaptak.  A Hungária Értékpapír lesz a legérdekesebb, ha megtalálják hol fialtatják a befektetők milliárdjait.

Az egyik legnagyobb gazdasági jellegű bűntény a 90-es években az első Fidesz kormány idején volt, a hírhedt Globex-ügy. Hatmilliárd forint volt a kár,  és sokig úgy tűnt a befektetők futhatnak a pénzük után. Aztán a végére a 600 károsult majd mind megkapta a pénzét. Igaz nem a kamatokkal, hanem a tőkét, milyen érdekes.

A Holding felszámolási eljárása 1998. november 26-án kezdődött, és 2011. december 7-én fejeződött be. A cég felszámolója a Mátraholding Zrt. volt. Más Globex-érdekeltségeknél továbbra is folyik a felszámolás, mint például a Globex Értékpapír-forgalmazó és Befektetési Rt-nél, vagy a Globex Mix Transzportbeton Kft-nél – írja a gazdasag.hu.
A cégcsoport főként luxusházak építésével és értékpapírok forgalmazásával, kezelésével foglalkozott, kötvényeik mesés hozamokat ígértek. A vállalkozást azonban jelentős részben hitelből finanszírozták, az adósságokat folyamatosan görgették, s idővel a gazdaságosság, eredményesség érdekében szabályokat is áthágtak. A “túlburjánzó” cégcsoport a kilencvenes évek közepétől fizetési gondokkal küszködött, az önkormányzatok nem láttak pénzt kezelésre átvett részvényeik után, a kisbefektetők által rájuk ruházott értékpapírokat felélték, 1997-re kezelhetetlenné váltak a tartozások.

A cég vezetői végig hangoztatták,de legfőképp Vajda László anno az RTL Klubnak adott interjút Németországban, ahol azt mondta nincs kár s, hogy a büntetőeljárás egy valamire lesz jó csupán, hogy a céget tönkre tegyék, mert sokaknak útban van.

Végül a Fővárosi Ítélőtábla a Globex ügyben 2010. februárjában   Vellai Györgyikét hat, Vajda Lászlót négy év börtönnel sújtotta. A vád szerint az 1990-es évek második felében több mint hatmilliárd forintos kárt okoztak sok száz kisbefektetőnek, és önkormányzatoknak.

Vellai Györgyike és Vajda László nemzetközi elfogatóparancs alapján került haza Németországból 1999-ben, majd két és félévet előzetes letartóztatásban töltöttek, ám az elsőfokú büntetőper folyamán a Fővárosi Bíróság szabadlábra helyzete őket. 2006 decemberében pedig nem jogerősen kiszabta a két és féléves, illetve egy év nyolc hónapos szabadságvesztés büntetéseket Vellainak és Vajdának. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon Vellait 7 év, Vajdát 6 év börtönnel sújtotta, de a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásban hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, és új, másodfokú eljárásra kötelezte a táblát.

Baumag sztori

Az 1995. március 1-jén alakult Baumag Általános Befektetési Szövetkezetet (később Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezetet) 7 magánszemély 70 ezer forintos alaptőkével indította, azzal a céllal, hogy tőkét vonjanak be a cégcsoportba. A befektetőket, elsősorban a kisbefektetőket a banki kamatokat jelentősen meghaladó hozamígérettel csábították magukhoz, és tagként beléptették a szövetkezetbe. A 2001-ben hatályba lépett új szövetkezeti törvény engedte ugyan a meglévő szövetkezetek régi szabályok szerinti továbbműködését, de új üzletrész kibocsátását már nem engedélyezte.

Ekkortól az eredeti Baumag szövetkezet az üzletrészeit értékesítette. A piramisjáték-szerűen működő rendszer 2003 végére omlott össze, október 9-én a cég fizetésképtelenséget jelentett, de fizetési kötelezettségeit elismerte. A szövetkezet problémáit a szakértők likviditási természetűeknek ítélték, azaz a befektetők pénzére volt ugyan fedezet, de nem mozgósítható (azaz pénzként kivehető) formában, hanem például ingatlanokban. A cégcsoport nehézségeit a cégvezetés az akkori ingatlanszövetkezeti botrányokkal magyarázta.

Október 15-én a rendőrség csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben. Ekkor még látszott ugyan esély a bennragadt pénzek kifizetésére, de a fennálló jogi szabályozás hézagai miatt a kisbefektetők nem tudtak követelésükhöz hozzájutni. (Az alkotmányos jogokkal összefüggő visszás állapotról 2004. május 13-i jelentésében Lenkovics Barnabás ombudsman megállapította: az ügyben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egymásnak ellentmondó lépéseket tett. A PSZÁF engedély nélküli pénzügyi szolgáltatás bűntette miatt büntető feljelentést tett a szövetkezet elnöke ellen, egyidejűleg azonban nem élt azzal a jogával, hogy megállapítsa, a szövetkezetek tevékenysége pénzügyi szolgáltatásnak minősülő betétgyűjtést takar, és hogy megtiltsa annak folytatását.)

Június 16-án bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették a Baumag szövetkezet elnökét, Balázs Lászlót, és több mint 100 ingatlan zár alá vételét kezdeményezték. (A közel 13 ezer kisbefektető, s egyben szövetkezeti tag mintegy 20 milliárd forintot helyezett el a Baumagnál, s közel ugyanennyi hozam volt a követelése is.)

A Fővárosi Főügyészség 2006. augusztus 3-án nyújtotta be a Baumag-ügy vádiratát a Fővárosi Bíróságra. Balázs Lászlót, a Baumag elnökét és 11 társát különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezeléssel, csődbűntett és egyéb bűncselekmények elkövetésével vádolták. (A BRFK a nyomozás ideje alatt a vádlottak vagyonából 307 ingatlant, 11 gépkocsit, 23 üzletrészt és 57 bankszámlát zárolt.)

A Baumag-ügy büntetőperének első tárgyalását 2007. január 15-én tartották meg. 2007. április 3-án a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma nem jogerős ítéletében kamatok nélkül 18,274 milliárd forint megfizetésére kötelezte a Baumagot és további 18 érdekeltségébe tartozó céget.

A Fővárosi Bíróság 2010. január 8-án kihirdetett első fokú ítéletében Balázs László elsőrendű vádlottat 7 év szabadságvesztésre, 9 év közügyektől eltiltásra és 9 millió forint pénz-mellékbüntetésre ítélte, a másodrendű P. Istvánné 1 év és 8 hónap szabadságvesztést kapott, 3 évre felfüggesztetve. További tíz vádlottat a bíró próbára bocsátott, illetve néhány százezer forint pénzbüntetésre ítélt.

Mivel az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla eljárási szabálytalanságokra hivatkozva 2011 januárjában hatályon kívül helyezte, az ügy megismételt eljárása 2011. március 16-án kezdődött meg a Fővárosi Bíróságon. Az ennek keretében 2012. március 12-én hozott elsőfokú ítéletben az elsőrendű vádlott terhére a bíróság – egyebek mellett – hűtlen kezelést, csődbűntettet, jogosulatlan pénzügyi tevékenységet, tőkebefektetési csalást és a számvitel rendjének megsértését állapította meg. Az elsőrendű vádlottat 7 év börtönre, 7 év közügyektől való eltiltásra és 5 év, gazdasági szervezetben vezető tisztségviselés betöltésétől való eltiltásra ítélték, a többi vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, megrovást, illetve pénzbüntetést kapott. Az 1810 magánfél polgári jogi igényét a bíróság egyéb törvényes útra utasította, a cégcsoport társaságainak vagyonát továbbra is zár alatt tartja a polgári jogi igények kielégítésére.

 

 

Brókerek és a savanyú narancs !

 

Az elmúlt hónapok viharos eseményi legalább is, ahogy kommunikálták őket, valóban a bróker  emberek aljasságát és kapzsiságát tükrözhetik!  Milliárdos sikkasztások virtuális számlák és igazán aljas megtévesztő könyveléstechnika szerepel a  média által közöltek listáján. De kinek is jó ez és miért bocsát ki valaki ekkora összegű hamis papírt (Questor) vagy sikkaszt 300 milliót, amikor milliárdok vannak a kezében!

Ha épp ésszel feltesszük ezt a kérdést valami biztos elgondolkodtat! ( Ha nem akkor inkább ne is olvassa tovább a cikket! ) Egy kicsit nézzük át az információkat és a nyilatkozatokat:Sikkasztás GYANUJA! = Természetesen a nyomozás még nem zárult le, de a nyilatkozatok alapján a cég már bedőlt, csődbe ment és lefoglaltunk mindent! ( Persze azt se tudjuk, hol keressük, és ha hagytuk volna, dolgozni a céget tovább senkinek nem kellene létbizonytalanságban élnie, hiszen eddig is mindenki megkapta, ami jár neki! De mivel a tulajdonosok jelen tartózkodási helyükön csak a baromságot hallgatják és érzik a nagy testvér pusztító erejét = A cégnek lőttek, hiszen mire kiengednek akkorra már mindenki kártalanítva a minimális értékhatárig a többit meg eltette az MNB?

Köszi srácok !

A nyomozás alatt a lefoglalások értéke valahogy érdekesen alakul! Nem kell közgazdász diplomával rendelkezni ahhoz, hogy az ember ki tudjon vonni egymásból két számot! Az MNB úgy magára talált teljesen véletlenül 2015 első negyedévében, hogy 3 brókercéget is kicsináltak cirka 1 hét alatt! Ezúton is szeretnék gratulálni a kezdeményezőknek, akik biztos tisztában vannak egy pénzügyi cég lerombolásának eszközeivel! Ezek a következők és a lépések is igazán jól szervezettek:

Ha egy ilyen cégtől mindenki másnap reggel pontba nyitáskor kéri, a pénzét nyilván nem fogja tudni teljesíteni hiszen, be van fektetve és nem tudnak hátrasétálni az aranyketrechez az aranytojást tojó tyúkhoz, hogy azonnal kifizessék! = Csalás sikkasztás fizetésképtelenség gyanúja!!!

Helyezünk el egy nagyobb összeget a brókereknél! Élvezzük annak hozamát x évig, majd amikor az összes pénzt elkúrtuk a kincstárból azonnal kérjük tőlük a tőkét is telefonon!!!  A Questor kasszájában kész csoda hogy volt annyi kp hogy ki tudták fizetni a külügyet! Vagy nem is csoda, hiszen a kisbefektetők pénze összességében még az is lehet, hogy pont megegyezett, de legalábbis nagyon megközelítette a kifizetett pénz összegét! Valaki csodálkozik még azon, hogy neki már nem tudnak fizetni? A Questornak is mint minden befektetéssel foglalkozó vállalkozásnak az a lényege hogy ne a pénzen üljön és tartsa trezorban, hanem forgassa, fektesse be!!! Ha nem tudják ideadni ( Hungária ) akkor csukjuk le őket, hiszen loptak ! Ezt még fűszerezzük egy kis Média Tsunamival, és a nép már is lincs hangulatban van! Úgy se értenek hozzá, hiszen hülyék mint a segg és akkora káosz lesz mivel mindenki a kemény munkájából összespórolt pénze után fog rohanni és vért kíván hiszen elveszítette mindenét! És akkor ott a bróker ők leülhetik a mi baromságunkat. Ideális bűnbak, hiszen hatalmas kockázatot vállal, amikor egyáltalán elfogad állami szervtől közpénzt annak fialtatására! ( Barom )

Ami természetesen még sántít is abban a formában, hogy ilyen jellegű pénzt csak az államkincstár kezelhet. Kivéve, ha, és itt a furfang ( Óriási ) az állami szerv egyik cégénél van ! A hozzáértés felső foka, főleg ha az ember ilyen tág látókörű, mint egyesek !

Na, akkor ez Pipa, remélem mindenki érti a gondolatmenetet !!!

Okok és célok:

Az elmúlt években nagyon nagy összegű közpénz fogyott ( EON, Takarék szövetkezetek, MKB BANK, Budapest Bank, stb. ) amit még egy egyszerű számológép se tud megjeleníteni a kijelzőjén !Mit tenne, ha rengeteg pénzt költene egy iparágba vagy pénzügyi intézménybe és kiderülne, hogy ezek igencsak veszteségesek, sőt még betétesük is alig van? (természetesen, úgy hogy az MNB a haverom és bármikor elrendelhetik a vizsgálatot ellenük bármilyen képtelen indokkal) . Kéne egy botrány, amitől mindenki a falnak rohan és a maradék megtakarítása is a stabil takarékokban landol a stabil államkötvényekben! ( ja és nem kerül sokba mivel minimális kamatot kell érte fizetni ). Az se baj ha mindenkit kártalanít a Befektetési vagy biztosítási alap hiszen így nem kell a fennmaradó milliárdokat se odaadni ami jól fog kinézni az MNB trezorban. Ne adj isten egy focipályán.

Nos, miért lop csal hazudik valaki akinek már milliárdjai vannak és mondhatjuk remek társadalmi pozícióban van?És miért pont azok a cégek lopnak, csalnak, ahol rengetek állami és egyéb szervezeti pénz van és hosszú évek óta sikeresen tevékenykednek? És miért pont most? Amikor igencsak megcsappant az államkassza?! Nos, ezeket a kérdéseket szerintem minden gondolkodó ember feltette már magának és a rengeteg befektető, akiknek úgy tűnik mindenük oda lett legalább is a médiából ez szűrődik le!

Csak azokat lehet hülyének nézni, akik hagyják magukat és az a hülye, aki egy hülyére hallgat!

Gondolkodj, Micimackó, gondolj, gondolj !!!!!