hirdetés

Sárándon is nagy a zúgolódás de itt már a beköltözött kínai vendégmunkások miatt. Egy helyi Kádár-kocka épületbe érkezett 20 külföldi és már építkeznek is. A település polgármestere aggódik és egyeztet. Ígéretet tett ugyan a kínai munkásokat foglalkoztató cég, hogy orvosolják a sárándiak által jelzett problémákat. Úgy tűnik csak Hajdúszoboszlón nem tesz semmit a városvezetés a vendégmunkások ügyében, pedig megint érkezett egy csoport az egyik bezárt szállodába.

 

Hajdúszoboszlóra ismét érkeztek vendégmunkások az egyik bezárt és hányatott sorsú szállóba az Aqua Blue Hotelbe. Itt egyre több a külföldi. Az esti Újság úgy tudja mintegy 400 munkás lesz itt elszállásolva. Bár hetekkel ezelőtt írtuk erről Hajdúszoboszló jegyzője eddig semmit sem tett. A szállásadókat pedig nem ellenőrzik, legalábbis az Aqua Blue Hotelt egészen biztosan nem. Így pedig a városnak kárt okoz maga a hivatalvezető és a többi közalkalmazott is, mert ezen vendégek után aligha fizet bárki is adót.

Nos Sárándon tökösebb a polgármester mint Hajdúszoboszlón.

Július 26-án a Debreciner írt először arról a sárándi Kádár-kockáról, amelybe több helyi lakos elmondása szerint is legalább húsz kínai vendégmunkás költözött be nem rég, valamint folyamatban van a telken egy melléképület felhúzása is. Azt, hogy ott mi lesz nem igazán tudni, lehet szállás az újabb érkezőknek. Dézsi András, a község polgármestere akkor arról beszélt, aggódva figyeli az ott zajló történéseket. Mint mondta, azt gondolja, minden illegális, ami azon a telken történik, ahova a kínai munkások beköltöztek. Az ide költöző külföldiek a debreceni akkugyárban fognak dolgozni.

Azóta a kínaiak munkáltatójával elkezdődött a párbeszéd. A polgármester augusztus 3-án egy bejegyzést tett közzé az önkormányzat hivatalos közösségi oldalán, amelyben azt írta, aznap a képviselő-testület és a kínai dolgozók munkáltatójával, a Hungary Huake Eng Kft. ügyvezetőjének részvételével egy egyeztetést folytattak a Sárándon lakó kínai munkásokkal kapcsolatosan.

A megbeszélésen – tolmács segítségével – jeleztük azokat a problémákat, amelyekkel naponta találkozunk – illetve a lakosaink jeleztek felénk –, és ígéretet kaptunk arra, hogy ezeket a cég vezetősége orvosolni fogja – írta a polgármester, majd hozzátette, amennyiben belátható időn belül nem változik a helyzet, további lépéseket tesznek az ügyben.