hirdetés

Hibázott a nevelő anya, a 2 éves nyíregyházi kisfiú halálát ugyanis fulladás okozta, egy ételt nyelhetett félre szegény. A nőhöz idén januárban helyezték el a kisfiút és annak 1 éves húgát, miután kivették őket egy ilki családból. A nyíregyházi drámai eset kapcsán a meggyanúsított nevelő anya nem tett vallomást, ami fura és picit érthetetlen. Az Esti Újság úgy tudja a kisfiú fulladásának körülményei, részletei picit még zavarosak. Az ügy rávilágít sajnos arra, hogy Sanyika halála jelzés arra, hogy a nevelőszülők kiválasztási rendszere rossz és halálos is.

 

Elkészült az igazságügyi orvosszakértői jelentés. Így egyértelmű, hogy evés közben félrenyelt, ettől fulladhatott meg az a kétéves kisfiú, akinek a holttestét szombaton találták meg nevelőszülei autójában Nyíregyházán – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség szóvivője.

Szilágyi László tájékoztatása szerint az ügyben segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt hallgattak ki egy nőt – a gyerek nevelőanyját -, aki a vallomástételt megtagadta, de nem élt panasszal a nyomozó hatóság intézkedése ellen. A nő szabadlábon védekezhet, mert nem merült fel olyan körülmény, ami indokolná az őrizetbe vételét vagy a letartóztatását – tette hozzá.

A gyámhatóság 2023. január 13-án vette nevelésbe a kétéves kisfiút és annak egyéves húgát, majd mindkét gyermeket a gyanúsítottnál, mint nevelőszülőnél helyezte el; a nevelt gyerekek így a nyíregyházi nővel és férjével, valamint két közös kiskorú gyermekükkel éltek együtt egy nyíregyházi lakásban.

Az eddigi adatok alapján a nő április 12-én este megetette a kétéves kisfiút, aki evés közben félrenyelt, amitől megfulladt. Mindez picit érthetetlen, hogy ezt, hogy ? Minden szülő tudja ilyenkor mit is kell tenni, de itt sajnos nem ez történt. A gyanúsított nem hívott orvosi segítséget és kórházba sem vitte el a gyermeket, ehelyett még aznap éjjel levitte a holttestet a ház előtt parkoló autójukhoz, a jármű csomagtartójába tette, az egyéves kislányt pedig beültette a gyermekülésbe. Ezután egy búcsúlevelet hátrahagyva elindult otthonról, majd két napig Nyíregyházán és környékén autózott. Az asszonyt szombat hajnalban találta meg a keresésükre indult férj és a nő apósa a város külterületén, onnan mentek el együtt a Nyíregyházi Rendőrkapitányságra .

Az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint a kisfiú halálát fulladás okozta, húgát a mentők megfigyelésre kórházba vitték, de vele kapcsolatban a jelenlegi adatok szerint nem merült fel olyan körülmény, hogy bűncselekmény áldozata lenne – közölte a szóvivő. Szilágyi László.

Az ügyben még bőven mit tenni, mert a szakértői vélemények beszerzése zajlik, és a tanúkihallgatások is tartanak. Így feltehetőleg később derül ki, hogy a 2 éves kisfiú halála pontosan miként is történt ?

Egy biztos, az eset megkérdőjelezi a nevelőszülők kiválasztási rendszerét. Igen, mert a talpraesettségét, a teljes felkészültségét a gyereknevelésre, rátermettség révén lehet kiválasztani és pszichológiai tesztekkel, hisz ha egy fuldokló kisfiút nem tud megmenteni egy nevelőszülő, akkor ott baj van. Persze értjük mi, jó biznisz ma nevelőszülőnek lenni, de ehhez érteni kell !