hirdetés

Fordulat ESZOSZ-ügyben. A hátrányos helyzetű és tartós munkanélküli emberek oktatására és foglalkoztatására létrejött szövetkezet, az ESZOSZ munkáját az állami erdészetek fúrták meg, úgy tűnik. Az uniós milliárdokat is elnyerő, de azt fel nem használó szervezet ugyanis a korábban számára megígért több ezer hektárnyi erdőterületre nem léphetett be. Ezzel az ESZOSZ által felvett és alkalmazott majd 3000 munkás jövőjét elvágták.

eszosz

Az Esti Újság úgy tudja, hogy az állami erdészetek és maga az állam szegte meg súlyosan a szövetkezettel kötött megállapodást. Az állami erdészetek közül három írásban is vállalta a kötelezettséget, miszerint az ESZOSZ rendelkezésére bocsátják a kezelésük alatt álló erdőterületeket. Ennek ellenére nem engedték dolgozni az ESZOSZ kiképzett munkásait a több ezer hektárnyi erdőben. A szövetkezet alkalmazottai részben a lehullott aljnövényzetet termelték volna ki, elősegítve ezzel az erdők tisztulását, megújulását. A munkások az így kitermelt növényi hulladékból  állítottak volna elő biofűtőanyagot az erőműveknek.

A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által emlegetett, az erdészetek részéről fennálló  hiányosságok és furcsaságok részben erre is utalnak. Nem véletlen, hogy az ÁSZ és a KEHI is górcső alá vette az állam tulajdonában lévő erdők gazdasági ügyeit, miután az ESZOSZ-nak be kellett számolnia arról, hogy mekkora mennyiségű növényi hulladékot tudnak kitermelni az adott területeken és ez milyen bevételt eredményez. Ez a számítás is kiverhette a biztosítékot és vonhatta maga után az erdészetek sorozatos vizsgálatát: több tízmilliárd forint bevételt termelt volna évente az erdők lehullott, növényi hulladéka. Minderről pedig a belügy, a miniszterelnökség és az agrártárca vezetői is értesültek időben.

Az ESZOSZ végelszámolására kijelölt illetékes egyelőre próbálja életben tartani a projektet, igaz, nem 3000 alkalmazottal, csak pár százzal, de számításaik szerint pár hónapon belül ez a létszám 1000 főre bővülhet. Ha ezt sikerül megoldani, akkor az ESZOSZ az eredeti tervekhez képest kevesebb emberrel ugyan, de bebizonyíthatja, hogy a modell működőképes, és a Magyarországon egyedülálló projekt megvalósítása csak az állam és az erdészetek irigysége miatt akadt meg.