hirdetés

Elmaradt az ítélethozatal abban a tömegbalesetben a Székesfehérvári Törvényszéken, amely három évvel ezelőtt történt az M7-es autópályán, s amely során 40 autó és kamion rohant egymásba a havas, csúszós, jeges úton. A balesetben többen meghaltak, és az ügyben egy szlovén kamionost gyanúsítottak, illetve vádoltak meg. Az ítélethozatal azért is maradt el, mert a szakértők többsége szerint nem bizonyítható, hogy a balesetet a szlovén teherautós okozta. Ráadásul felmerült az autópálya-kezelő felelőssége is a monstre per során, hisz semmiféle jelzést, figyelmeztetést nem tett ki, hogy jeges, csúszós az út, és hogy egy kisebb koccanás van. Az Esti Újság úgy tudja, hogy a tömegbaleset ugyanis azzal indult, hogy pár autó csak egymásnak csúszott. Aztán jöttek a kamionok és újabb személyautók.

kamionbaleset-mti

Elmaradt az ítélethozatal a 2013. március 14-én az M7-es autópályán történt halálos áldozatokkal járó tömegbaleset ügyében.  Két szakértő a háromból ugyanis egyértelműen kijelentette, hogy nem állapítható meg a vádlott szlovén kamionos felelőssége és az, hogy ő okozta volna a tömeges közlekedési katasztrófát.  Ha pedig nem bizonyítható minden kétséget kizáróan a kamionos felelőssége, akkor elítélni sem lehet.

Az Esti Újság úgy tudja, hogy az ügyben és a rendőrségi vizsgálat során sok-sok minden hiányos volt, el lett pestiesen mondva nagyolva a helyszínelése a közlekedési balesetnek. Nem vizsgálták például az autópálya-kezelő felelősségét. A tömeges baleset előzménye ugyanis pár autó koccanása volt, amelyek a havas, jeges úton összementek. Senki sem jelezte , hogy bárki lassítson, vezessen óvatosabban, vagy figyeljenek az M7-es jeges szakaszára, és így rohant bele a már álló autókba a szlovén kamionos.

Az eset másik furcsasága, hogy a baleset egyik sérültje több hónappal később halt meg. Az orvosok ugyanis hazaengedték, hogy minden rendben van vele. A sérült többször visszament, hogy fáj a háta, a mellkasa, a hasa, de rendre azt mondták neki, minden rendben van. Majd meghalt. Mint kiderült, az érintett eltört bordái átszúrták a belső szerveit. Nos, érdekes mód ezen halálesettel is a szlovén kamionost vádolja az ügyészség, ami picit meghökkentő és egyben meglepő. A kamionos védője dr. Szabó Gyula szerint ügyfele nem vonható felelősségre az eset miatt.

A szakértők eléggé egyértelmű véleményüknek adtak hangot, ami alá támasztotta ügyfelem vallomását. Nem bizonyítható ezek ismeretében az, hogy az ügyfelem, azaz a szlovén kamionos okozta a tömeges balesetet, és hogy köze lenne a halálos esetekhez. Az is tény, hogy ügyfelem szlovén, és az ügy során a nyomozati szakban sajnos szerb tolmácsot kapott, ami hátrányosan érintette őt, hisz nem mindent értett rendesen és a védekezéshez való jogában lett súlyosan korlátozva.  Azon kérdésükre, hogy volt-e olyan haláleset az vádiratban, az ügy aktáiban, amely inkább az orvosok hanyagságának tudható be, a válaszom egyértelműen: hogy igen – nyilatkozta az Esti Újságnak dr. Szabó Gyula ügyvéd.

Mint ismeretes, a tömeges baleset az M7-es autópálya mindkét oldalán, Szabadbattyán és Polgárdi között történt. Az akkori elsődleges információk szerint több ember beszorult a roncsokba – közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Szabó-Bisztricz Anett elmondta, hogy sok személygépkocsi, több kamion és teherautó ütközött egymásnak a Siófok felé vezető oldalon. Sokan beszorultak gépjárműveikbe. A sérültek számáról egyelőre nem tudott nyilatkozni. A megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári, sárbogárdi, pétfürdői, veszprémi, balatonfűzfői hivatásos és a polgárdi önkormányzati tűzoltók végzik a mentést. Rajtuk kívül a katasztrófavédelem hivatali dolgozói is segítenek a mentésben.

Az érintett szakaszon teljes útzár van, kerülni a 7-es főút felé lehet. Németh-Kész Mónika megyei rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint az M7-es autópálya ugyanezen szakaszán, a főváros felé vezető oldalon is több jármű ütközött. Hozzátette: a látótávolság minimálisra csökkent, az autópálya nagyon nehezen járható. Azt kérik, aki teheti, ne induljon útnak, vagy a 7-es számú főutat válassza.

(Fotó: MTI)