hirdetés

Ilyen is régvolt. Roma-rendőr balhé. Semmi sem biztos csak az, hogy mindenki másképp emlékszik vissza a történtekre. Helyiek szerint a heves megyei Sarudon rendőrök vertek meg helyi romákat. A rendőrség cáfol.

A konfliktus akkor kezdődött, amikor két család tagjai, az egyik családból két fiú, másikból egy apa összeszólalkoztak. Információnk szerint tettlegességre ekkor nem került sor, de az apa családja kihívta a rendőrséget. A rendőrségi intézkedés alatt a két fiúból az egyik, aki ittas volt, belerúgott a rendőrkocsi kerekébe, mire a rendőrök erősítést hívtak. Informátorunk szerint három másik rendőrkocsi érkezett. Az ittas fiút előbb gázspray-vel fújták le, majd a földön húzták ki a házukból, miközben ütlegelték. Később még öt rendőrkocsi érkezett, ők már „mindenkit ütöttek-vágtak és gázspray-vel fújtak le, aki a közelben volt, a két éves gyerektől a 70 évesig”. Az ittas fiúhoz közben már kiérkeztek a mentők,  a mentőkocsiban kezdték ellátni, de a rendőrök kiszedték és megverték. A beszámoló szerint mindezt 30-40 ember látta.

A rendőrök szerint azonban másképp történt minden. Egy sarudi férfi meglökött egy biciklivel közlekedő másik férfit, aki visszaütött. Ezután a település körzeti megbízott rendőre igazolta a biciklist meglökő férfit és vele lévő rokonát, akik ellenszegültek az intézkedésnek. A biciklist meglökő férfi rokonát a rendőr elfogta, majd segítséget kért a rendőrkapitányság ügyeletétől. A biciklit meglökő férfi időközben hazament, majd ellenállt az odaérkező rendőröknek, így azok kénytelenek voltak „kényszerítő eszközt alkalmazni”. Garázdaság miatt a közlemény szerint a biciklist (aki meglökésekor ütött) is előállították a Füzesabonyi Rendőrkapitányságon.

Úgy tudjuk tíznél több embert vittek be a Füzesabonyi Rendőrkapitányságra. Az egyik fiúnak, aki már a veszekedésben is részt vett, a rendőri intézkedés alatt gázspray-t fújtak a szájába a rendőrök. Őt kórházba szállították, állapota állítólag életveszélyes.

Az Országos Mentőszolgálat ügyeletese kérdésünkre ugyanakkor azt mondta; egy 30 körüli férfit szállítottak be az egri Markhot Ferenc Kórházba, de állapota nem sürgős. Az ügyeletes az eset körülményeiről nem tudott tájékoztatást adni.

Sarudon egyébként nem jellemzőek az ilyen esetek: a Roma Sajtóközpont honlapján nem találtunk a faluhoz köthető konfliktusról szóló beszámolót. Megkerestük a polgármestert is: szerinte a két család összeverekedett és ezután történt rendőri intézkedés, de pontosabban nem tudott beszámolni az eseményekről. Azt még elmondta, hogy a faluban 2012-ben egyszer volt már verekedés, de az most még számára nem derült ki, hogy az akkori és a mostani eset között van-e kapcsolat, így azt sem, hogy ugyanazokról a családokról van-e szó.