hirdetés

Rohacot nem ítélték el
2014-07-10 14:58

Tagad és felmentését kéri a bérgyilkosággal vádolt szlovák Rohac. Védője bizonyítottság hiányában felmentést kért , a Fenyő-gyilkosság elsőrendű vádlottjának ügyvédje védőbeszédében a Fővárosi Törvényszéken. Az ítéletre még várni kell, mert elképzelhető, hogy az elhíresült Aranykéz utcai robbantással egyesítik, amelyben öt ember vesztette életét és az a Boros Tamás, aki elsőként paktált le maffia főnökként a rendőrséggel és dobta fel riválisait. 

rohac

A vád szerint Fenyő János médiavállalkozót, a Vico vállalatcsoport vezetőjét 1998-ban a szlovák állampolgárságú Jozef R. lőtte le géppisztollyal Budapesten. Az elkövetéshez használta Agramm 2000-es géppisztolyt és egy fekete sísapkát nem messze a helyszíntől megtaláltak a rendőrök. Az ügyben azonban az albán Acifi Nijazit gyanúsították meg. A sísapkában talált DNS-s mintákhoz Acifinak semmi köze nem volt. Több mint egy évtized után derlt ki, hogy a DNS-s minták Rohacéval egyeznek.

Jozef R. az eljárás során tagadta bűnösségét. Ügyvédje csütörtökön a többi közt azzal érvelt: a szemtanúk személyleírása egyáltalán nem illik védencére, és a gyilkosság helyszínén hagyott ruhákban rögzített DNS-nyomok nagyfokú egyezése a vádlottéval sem bizonyítja kétséget kizáróan Jozef R. bűnösségét.
A bíró szeptemberre napolta el a tárgyalást, ám jelezte azt is, hogy sajtóinformációk szerint a másfél évtizeddel ezelőtti négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás ügyében Jozef R. ellen befejeződött a nyomozás, ha pedig abban az ügyben vádat emelnek, azt a pert eljárásjogi okokból egyesíteni kell a Fenyő-gyilkosság ügyével. (Abban az egyesített eljárásban pedig az elsőfokú ítélet meghozatalára is jóval később kerülhet sor, mintha csupán a Fenyő-gyilkosságról kellene dönteni.)
Mint ismeretes Rohacra az az R.László pentitó bandavezér is terhelő vallomást tett, aki a Portik perben is főszereplő volt. A baj az, hogy R. László vallomását kizárt a a bíróság a bizonyítékok sorábal, mert sok közük nem volt a valósághoz. Így kérdés, hogy a Fenyő-ügyben vagy az raanyjkéz utcai merényletben mennyire lesz hasznos egy olyan személy, akiről már kimondták, hogy szavahihetetlen.