hirdetés

Minden jel arra utal, hogy a Népszabadságnak vége. A lap új tulajdonosa tárgyalt a főszerkesztővel, és egyelőre nincs egyezség, 48 órája van Murányiéknak arra, hogy egy üzleti tervet letegyenek az asztalra, ami komolytalan ajánlatnak tűnik. A lap melletti Kossuth téri demonstrációra feltűnően sokan mentek el, ami úgy tudjuk, jólesett a Népszabi összes munkatársának.

nepszabai-2Úgy tűnik, tényleg vége a Népszabadságnak jelenlegi formájában. Murányi András, a lap főszerkesztője a Kossuth téren, ahol rengeteg szimpatizáns jelent meg , ezzel is támogatva a lap munkatársait, elmondta, hogy az új tulajdonossal nem jutott dűlőre, és sajnos nincs egyezség.

– A szerkesztőséggel abban maradtunk, hogy együtt maradunk. Sajnos egyelőre nincs megállapodás és egyezség, a tulajdonossal történt egyeztetések nem vezettek eredményre –mondta Murányi András főszerkesztő, aki a testvérét, Murányi Marcelt váltotta a lapnál, aki egy kerékpáros elgázolása miatt mondott le.

A szerkesztőségnek van két napja, hogy letegyen egy üzleti tervet a tulajdonosnak, ami lehetetlennek tűnő feladat. Befektetőt találni a lap megvételére is lehetetlen, hisz a Népszabadság súlyos milliárdos veszteségeket termelt az utóbbi években. Az új tulajdonos jelenlegi formájában biztosan nem folytatja tovább a Népszabadság kiadását.

Az új tulajdonos közleményében ezt írta, hogy a jelenlegi üzleti modell működtetésével a Népszabadság a teljes cégcsoport eredményeit negatívan befolyásolja, és ez várhatóan hosszú távon így maradna, amennyiben működése nem kerül teljesen új alapokra. A cégcsoport és több mint ezer munkavállaló hosszú távú jövője, valamint a cégcsoport kiadványai a szerkesztőségeken, az olvasókon és a gazdasági sikerességen múlik.

A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74%-kal, azaz 100 000 példányt meghaladó mértékben csökkent. Ennek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és az idei évben ez idáig szintén jelentős veszteséget halmozott fel.
A Népszabadság jövője érdekében a Mediaworks menedzsmentje arra fog összpontosítani, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a lap számára. Ennek keretében a jövőbeli működés biztosítása céljából konzultációt kezdeményez az érintettekkel.
Azért, hogy valamennyi érdekelt teljes mértékben ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni, a Népszabadság kiadása valamennyi formájában (beleértve a nyomtatott és az online kiadást is) a mai nappal, az új koncepció kialakításáig, illetve megvalósításáig, felfüggesztésre kerül. A fentiek következményeként az érintett területhez rendelt munkavállalók a munkavégzés alól felmentésre, míg a szerződéses partnerek szolgáltatásai időlegesen felfüggesztésre kerülnek.
Annak ellenére, hogy a Népszabadság Szerkesztőségi Statutuma a terület 2015-ben történt reorganizációja és Mediaworks Zrt.-be integrálása következtében már nincs érvényben, a Mediaworks konzultációt kezdeményez az érintettek képviselőivel.