hirdetés

Jelenleg 122 ezer jelzáloghiteles tartozik három hónapnál régebb óta a törlesztőrészletekkel. Úgy tűnik a devizahitelesek megmentése nem igazán jött össze, sőt nem sikerült. 

kilakoltatásokHavonta csaknem ezer család veszíti el azért az otthonát, mert nem tudja fizetni a lakáshitelét, a jegybank legfrissebb jelentése alapján.

Az idei év első felében 35 százalékkal több lakáshitelt vettek fel, mint tavaly, de ezek jellemzően forinthitelek, az MNB szerint pedig ezeket tudják fizetni a hitelesek. A szakértők szerint azonban nem mindegy, milyen távon rögzített havi törlesztést vállalnak a hitelt felvevők.

Ennek ellenére még mindig a devizahitelek okozzák a legfőbb problémát, havonta ezer család veszíti el ugyanis a lakását a mára már forintosított devizahitelek miatt.

A legfrissebb adatok szerint a III. negyedévben 2922 lakást kellett kényszerből értékesíteni, 2013 óta viszont 44 ezer család ingatlanát adták el – ebből 31 ezer a Nemzeti Eszközkezelőhöz került, 10 ezret maguk a tulajdonosok adtak el, 4 ezret pedig a bankok.