hirdetés

Kisebb lázongás , szabad és hangos véleménynyílvánítás tört ki csütörtök késő délután a röszkei határ közelében lévő hangárban, ahol több mint ezer menekültet tartanak fogva. Kommandós kinézetű, kutyás és készenlétis rendőrök hada mindenhol. A levegőben pedig néha néha folyamatos a helikopterek rotorának a zaja. Tény, hogy egyfajta rendőrségi erődemonstrációnak jó látvány volt mindezen röszkei best off menekült helyzet, persze kérdés, hogy kell-e ezen szerencsétlen menekülteket és kisgyermekeket pszichésen is még megfélemlíteni.

röszke2

Soha nem látott készültség a röszkei előállító helyiségnél egy hangárnál. Több mint 20 rendőrautóval, kutyásrendőrökkel, golyóálló mellénybe öltözött egyenruhásokkal vonult ki a hatóság az ideiglenes menekült táborhoz. A helyszínen tartózkodó újságírók szerint a hangárból kiabálást lehetett hallani. A menekültek a hangárban együtt skandálják: Freedom! Freedom!, azaz Szabadság! Szabadság! A skandáláshoz a hangáron kívüliek is csatlakoztak, akik az ideiglenes sátor tábor vendégei. Egyre feszültebb illetve hangosabb a helyzet. A hangár elejéből busszal szállítják el a családokat, kisgyerekeseket, miközben az oldalsó bejáratnál a bevetési alosztály kommandósai rohamsisakban, golyóálló mellényben várakoznak.

Állítólag az ujjlenyomatvétel és a fényképkészítés miatt is tiltakoztak az illegális bevándorlók , továbbá kifogásolták, hogy nem kapnak európai vízumot – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában.

röszke1

Röszkén a szerdán Szegeden elfogott illegális migránsok közül 30-40 ember az esti élelmiszerosztás előtt “lázítani kezdte a többieket” a kormányszóvívő szerint, amit azért nem kell teljesen készpénznek venni.

Ráadásul mi úgy tudjuk, hogy a menekültek többsége nem is kívánja magát regisztráltatni Magyarországon, mert akkor más uniós országban sem segélyért, sem másért nem fordulhatna a hatóságokhoz és nem kérhetnék a menekült státuszt sem. Már pedig tény kérdése, hogy a menekültek nem akarnak Magyarországon maradni. Így inkább vállalják azt, hogy a 30 napos fogvatartás után kitoloncólják őket Szerbiába vagy épp más országba. Majd újból neki vágnak gyalog a hosszú és egyben a szebb reményekkel teli új élet felé vezető menekült útnak. Nos mindezeket figyelembe véve érthető, ha nem akarnak regisztrálni a menekülők, amit jelen esetben Freedom, Freedom kiáltással tudják tudomására hozni a rendőröknek.

A határtól pár száz méterre lévő rendőrségi előállító helyiség mellett hét nagy méretű katonai sátrat állítottak fel a rendőrség emberei, ahol becsléseink szerint több mint ezer menekültet tartanak fogva.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a helyszínen elmondta, a hangárban kisebb konfliktus alakult ki, rendőri intézkedésre nem került sor. – A rendőrség megfelelő erőkkel rendelkezik a helyzet kezelésére. A konfliktus okát még vizsgáljuk – mondta.

( Délmagyar.hu-Esti Újság )