hirdetés

Az ápolók május 12.-én a Parlament elött folytatják tiltakozó demonstrációjukat, miután ma Áder János Béla király úti rezidenciájához vonult több száz tüntető a rossz munkakörülményeik és alulfizetettségük miatt, de az elnök nem fogadta őket.Sőt rendőrök állták útjukat célba érésük elött.

 sándor m1

A Független Egészségügyi Szakszervezet a Normafához hívta az egészségügyben dolgozókat, hogy közösen vigyék tovább Sándor Mária, a Péterfy Sándor utcai kórház ápolónőjének tiltakozását, Sándor Mária ugyanis fekete pólóban nyilatkozva beszélt a hazai szakápolók rossz munkakörülményeiről és anyagi helyzetéről.

A Fekete hétvége nevű kezdeményezés néhány nap alatt szélsebességgel terjedt, ápolók sora öltött fekete ruhát, hogy demonstrálja, tarthatatlan körülmények között, szánalmas fizetésért dolgoznak. Az ápolók szombaton békés sétát tartottak a Normafánál, amelyről a szakszervezet vezetője azt mondta, nem a kormány ellen harcolnak, hanem éppen a betegek érdekében a kormánnyal akarnak tárgyalni és megegyezni. A rendezvényen felszólalt a kezdeményezést elindító Sándor Mária, aki azt mondta, nem bírnak többet vállalni, hogy senki nem áll ki értük, és hogy hiába fizetik a kamarai tagdíjat.

A tömegben ott volt Schiffer András, az LMP társelnöke, Kökény Mihály egykori szocialista egészségügyi miniszter., a Magyar Rezidens Szövetség elnöke . Állítólag három tucatnyi intézményből érkeztek fekete ruhás demonstrálók, hogy megtegyék a három kilométeres, úgymond rekreációs sétát a köztársasági elnök Béla Király úti rezidenciájához. A felvonulás során a tüntetők síppal és triombitákkal csaptak zajt, majd Áder János rezidenciájának kapuja előtt mintegy 50 méterrel rendőrsorfal állta útját a tömegnek. Sándor Mária itt Áder János múlt év végi, neki küldött válaszleveléből olvasott fel egy részletet, amelyben a köztársasági elnök arról tájékoztatta, hogy mennyire szigorú szabályok korlátozzák abban, hogy az ápolók béréért és béren kívüli juttatásaiért bármit is tegyen.