hirdetés

Elkezdődött a háziorvosok átvilágítása. rendelési időben is jöhetnek a revizorok, aminek a betegek aligha fognak örülni. Jelenleg több ezer háziorvosi praxis betöltetlen ami komoly gondot jelent.  Legnagyobb baj azonban a háziorvosok életkora, többségük már nyugdíjas korú. Ellenőrzést rendelt el Pintér Sándor belügyminiszter valamennyi háziorvosi rendelőben – derült ki egy, a járási kormányhivatalok háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak írt leveléből.

 

Így ellenőrizni fogják többek között a rendelők működtetéséhez szükséges szerződéseket, engedélyeket, valamint az ott dolgozók szakmai végzettségét igazoló dokumentumokat is. A Belügyminisztérium döntése értelmében így a következő hetekben rendelési vagy tanácsadási időben, de akár bejelentés nélkül is megjelenhetnek az alapellátást végző rendelőkben a járási népegészségügyi hivatalok emberei, ami biztos némi zűrzavart fog okozni az amúgy is túlterhelt háziorvosoknál.

Ellenőrizni fogják többek között a háziorvosi rendelők működtetéséhez szükséges szerződéseket, engedélyeket. Az ellátóhelyek felszereltségét, az ott dolgozók szakmai végzettségéről szóló igazolásokat, valamint az egészségügyi alkalmassági vizsgálataikat igazoló dokumentumokat, illetve a kötelező védőoltásaikat.

Az ellenőrzés a veszélyes hulladék előírásnak megfelelő kezelésére is kiterjed. Megvizsgálják, hogy van-e erről szerződés, számla, és azt, hogy milyen gyakran szállítják el a veszélyes hulladékot a rendelőből.

Még az olyan orvostechnikai eszközök rendszeres műszaki felülvizsgálatának jegyzőkönyveit is kérik majd bemutatni, mint az EKG, de a levél szerint még az orvos autójában lévő sürgősségi táska tartalmát is átvizsgálják.

Az ellenőrzést azért rendelték el, mert az egészségügyet felügyelő tárcához bejelentés érkezett arról, hogy egyes praxisokban nincs működő EKG-készülék. Az általuk megkérdezett háziorvosok közül többen értetlenül álltak az országos ellenőrzési akció előtt, és szinte egyikük sem emlékezett hasonlóra a közelmúltból.

A háziorvosi rendelők ellenőrzésében a járási népegészségügyi hivatalokban dolgozók mindegyikének részt kell vennie, még azoknak is, akik más szakterületen dolgoznak. A belügyminiszter arra is utasítást adott, hogy az ellenőröknek heti húsz praxist kell végiglátogatniuk.