hirdetés

Soha ilyen kevesen még nem érettségiztek az elmúlt évtizedekben mint  idén.  Alig több mint nyolcvanezer diák ült be az iskola padba, hogy neki fusson  magyar érettségiknek. 

érettségi

A magyar nyelv és irodalom valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel kezdődnek ma az idei érettségik.A magyar nyelv és irodalom tárgyból középszinten 1 174 helyszínen 77 975 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1 904 vizsgázó tesz érettségit.

A magyar nyelv és irodalom tárgy középszintű írásbelije 240 perces. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc áll a rendelkezésükre.

A diákok először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ennek az összegyűjtése után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet.

A diák által választott feladat megoldásának minimális terjedelmének minimum 500-1500 szónak  kell lennie.

A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék.

Magyar mint idegen nyelvből középszinten 55 helyszínen 113 diák tesz érettségit, ebből csak középszinten lehet vizsgázni.

(Fotó: illusztráció )