hirdetés

Zűr és zavar van a Quaestoros legfőbb ügyészi válaszban is. A legfőbb ügyész a Tarsoly-ügy kapcsán egy hete a parlamentben arról beszélt, hogy “aki potenciális gyanúsított, az nem hallgatható ki előzőleg tanúként”. Mi is úgy tudjuk,hogy a Polt vezette éra alatt született egy belső utasítás, hogy mindenkit meg kell gyanúsítani minél előbb egy adott ügyben . Nos ez picit ellentmondónak tűnik.  Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd szerint azonban határozottabb, szerinte  a legföbb vádhatóság vezetője nem mond igazat.

 Tarsoly

Picit politikai szagú is a Polt Péter válaszát megkérdőjelező Bősze Ferenc ügyvéd ténykedése, hisz nemrég független jelöltként indult a veszprémi időközi választáson a most az Magyar Ügyvédi Kamarához forduló jogász. Bősze azt kérte, hogy foglaljon állást az ügyvédi szervezet, hogy mi a tapasztalat a Polt Péter által jogsértőnek minősített gyakorlattal kapcsolatban. Az ügyvéd szerint ugyanis esetek sora bizonyítja, hogy valakit előbb tanúként, majd gyanúsítottként hallgatnak ki egy ügyben. Ha az érintett emiatt kifogást emel, közlik vele, hogy ez a nyomozási taktika része.

Mi azonban találkoztunk nem egy olyan esettel, hogy a rendőrség azonnal gyanúsít valakit egy-egy ügyben. úgy, hogy még az alapos gyanús is sokszor megkérdőjelezhető szerencsétlen terheltekkel szemben. Azaz bárkit fellehet jelenteni s az jól meg is szívja,hisz azonnal gyanúsított lesz. Gyanúsítottként pedig ma Magyarországon bármit csinálni nehéz, sőt lehetetlen. Próbáljon munkát találni egygyanúsított. Kíváncsian várjuk milyen eredményre jut.

Nos Bősze ügyvéd szerint a másik probléma Polt Quaestoros kijelentésével – magyarázza legfőbb ügyészhez címzett nyílt levelében Bősze -, hogy lehet, hogy Polt mégis igazat mondott, vagyis Tarsoly tanúkénti kihallgatásának valóban az volt az akadálya, hogy azzal sértették volna az emberi jogokat. Ebben az esetben viszont – hangsúlyozza –, Magyarországon a nyomozó hatóságok minden emberi jognak ellentmondó gyakorlatot folytatnak. Az ügyvéd azt kéri Polttól, döntse el, hogy a két lehetséges rossz közül melyiket választja.

Egy hete folyik a szakmai vita, és ügyvédek sora mondja, hogy amit a legfőbb ügyész állít, az egyszerűen nem igaz. A büntetőeljárási törvény gyakorló jogászok szerint ezt nem tiltja, bizonyos esetekben pedig egyenesen elkerülhetetlen, hogy egy tanúból később gyanúsított váljon. Szakértők szerint ugyanez lehet egy bonyolult gazdasági bűncselekmény miatt folytatott nyomozás során is: aki bármit tudhat az ügyről, azt idézni szokták – írja a portál.

Mint ismeretes a legfőbb ügyészt azért is támadják, mert a Blikk beszámolt róla,hogy lányának barátja egészen véletlenül az előzetesben lévő fideszes miniszteri barátokkal nem restelkedő Tarsoly Csaba tanácsadója. Újabb fordulat és izgalom a fideszes Quaestor brókercég ügyében. A nyomozást felügyelő legfőbb ügyész lánya ugyanis Tarsoly személyes tanácsadójának a párja, ami mindenképpen még izgalmasabbá, bonyolultabbá és misztikusabbá tesz mindent. S még merték mondani, hogy a Quaestor nem fideszes bróker cég ? Biztos Tarsoly Csaba személyi titkára, M. Zoltán épp a baloldali kötödése miatt ténykedett évekig a Miniszterelnökségen és így talált reá a nagy szerelem is, hisz  Polt Péter legfőbb ügyész lánya a párja. ezen kapcsolat miatt a nyomozás felügyeletének objektivitását, pártatlanságát sokan megfogják kérdőjelezni az elkövetkezendő hónapokban.

A Blikk arról írt,hogy M. Zoltán a Miniszterelnökségről igazolt át a Quaestorhoz valamivel több mint három évvel ezelőtt. A Hivatalos Értesítő szerint 2012 januárjában közös megegyezéssel távozott a kormányzati csúcsszervtől, ahol osztályvezetői beosztásban dolgozott több mint egy évig. Azóta Tarsoly jobb kezének számít a cégcsoportnál, még a Győri ETO-nál is tanácsadóként szerepelt, többször is képviselte a klubot- írja a lap.

Nos ez így ismét izgalmassá teszi a Quaestor féle brókerbotrányt, mert akarva akaratlanul is sokan fogják a Legfőbb Ügyész  azaz Polt Péter esetleges érintettségét emlegetni az elkövetkező hónapokban, hisz a nyomozást felügyelő szerveket ő felügyeli. Ez pedig sokak szerint aggályos lehet.

Az, hogy a Blikk azzal foglalkozik, hogy a Legfőbb Ügyész leányának épp ki a szerelme, sokaknak érdektelen. Azonban, az, hogy épp Tarsoly személyes tanácsadója a kiválasztott, nos ez mindenképpen érdekes és izgalmas fordulat a Quaestoros bróker botrányban.

 

A Blikk szerint M. Zoltán Facebook- oldala is megerősíti, ahol közös nyaralásos képek szerepeltek rajta, mielőtt elérhetetlenné tették az oldalt, hogy a párja Polt leánya. Miután a lap munkatársai keresték az érintetteket, Polt lánya is változtatott Facebook – profilján: eltűnt a közös kép, amelyen a párja éppen puszit ad neki.