hirdetés

Lépett a legfőbb vádló, azaz a legfőbb ügyész a pártállami belügyminiszter, Biszku büntetőügyében. Törvénysértőnek tartja ugyanis Polt Péter legfőbb ügyész a Fővárosi Ítélőtábla júniusi határozatát, amelyben a táblabíróság új eljárás lefolytatását írta elő. A legfőbb ügyész jogorvoslati indítványt terjesztett a Kúria elé. Ilyenre, hogy a legfőbb ügyész megtámadjon egy másodfokú bírói határozatot, szembemenjen vele és nyilvánosan törvénysértőnek tartsa, emberemlékezet óta nem volt példa Magyarországon.

Biszku Béla

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője elismerte a Magyar Hírlapnak, hogy az indítvány szerint a másodfokú bíróság nem tárt fel az elsőfokú bíróság által elkövetett relatív eljárási szabálysértést, amely lényeges hatással lett volna az eljárás lefolytatására, a bűnösség megállapítására, a bűncselekmény minősítésére, a büntetés kiszabására, emellett a másodfokú bíróság a megismételt eljárás lefolytatására előírt bizonyítást maga is felvehette volna, felderítve a tényállás hiányolt részét.

Mint ismeretes, a legfőbb ügyész indítványozta, hogy a Kúria állapítsa meg: a táblabíróság az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyező és új eljárást előíró rendelkezése törvénysértő. Nos, ilyenre bizony Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt példa. Nem volt eset emlékeink szerint arra a rendszerváltás óta, azaz 1989-től,  hogy egy legfőbb ügyész a bíróságot a közvélemény előtt ily nyíltan kritizálta volna. A legfőbb ügyész tette tehát már csak emiatt is és kriminalisztikailag is történelmű értékű tett.

Az tény, s ezt Polt Péter legfőbb ügyész ezen lépése nélkül is tudta mindenki, hogy a pártállami belügyis vezér, Biszku Béla elítélése, erkölcsileg, etikailag és politikailag is fontos.

A törvénysértés esetleges megállapítása a büntetőeljárási törvény szerint a jogerős határozatnak csak a terhelt javára történő megváltoztatását teszi lehetővé, ugyanakkor a jogintézmény eszközt biztosít a legfőbb ügyész és indítványa nyomán a Kúria számára, hogy közreműködjék az egységes joggyakorlat kialakításában – közölte a lappal Fazekas Géza.

Biszku Bélát a Nyugati téri és a salgótarjáni sortűz, egy martonvásári razzia, továbbá a kommunista bűnök tagadása miatt vádolta meg az ügyészség. Persze más miatt is ülhetne a vádlottak padján.