hirdetés

Miután elsőként írta meg az Esti Újság, hogy egy gazdasági bűnügyek miatt elítélt férfire bízták a Büki Gyógyfürdő gazdasági igazgatói posztját, kerestük e-mailben a vezérigazgatót Boros László Attilát, aki nem válaszólt kérdéseinkre sajnos. Természetesen kerestük a település polgármesterét is e-mailben, Németh Sándort, de ő sem válaszólt sajnos. Érthető. Kérdéseink arra vonatkoztak kinek jutott az eszébe egy ilyen múltú ember kinevezése ? Ki volt olyan bátor, hogy milliók, százmilliók sorsát bízza rá.

 

Sajnos hiába kerestük e-mailen a Büki Gyógyfürdő vezérigazgatóját, hogy a súlyos gazdasági bűnügyekben érintett gazdasági igazgatót ki ajánlotta ezen posztra, Boros László Attila nem válaszólt kérdéseinkre. Természetesen a Magyar Fürdőszövetség elnöki posztját is betöltő Boros László Attilát itt is kerestük, az ida küldött e-mailre sem válaszólt. Csak a főtitkára írt.

Tisztelt Főszerkesztő Úr! Alábbi megkeresését központi e-mail címünkön megkaptuk, azonban arra érdemi választ a Magyar Fürdőszövetségnek nem áll módjában adni, ugyanis az egyes tagjai belső ügyeiben semmilyen illetékessége nincsen, azokba a legcsekélyebb mértékben sem kíván belefolyni.- Balogh Zoltán
Főtitkár, Magyar Fürdőszövetség.

Közben Boros László Attila mindenki másnak nyilatkozott. Így a privátkopo.hu-nak is.

Nem volt tudomásom arról, hogy dr. Bögyös Sándor ellen bűnvádi eljárás van folyamatban – válaszolta a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója, Boros László Attila a Privatkopo.hu-nak arra a kérdésre, hogyan kerülhetett 2018-ban a társaság gazdasági igazgatói posztjára olyan személy, aki ellen – súlyos gazdasági bűncselekmények miatt – hosszú évek óta büntetőeljárás zajlik.

A férfit január végén – első fokon, nem jogerősen – bűnösnek mondta ki a Pécsi Járásbíróság. A jelek szerint a vezérigazgatón kívül a gyógyfürdő részvényeit birtokló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., valamint Bük Nagyközség Önkormányzatának felelős vezetői sem rendelkeztek információkkal a kulcspozíciót betöltő alkalmazott viselt dolgairól, ugyanis nem jelezték a vezérigazgatónak, hogy dr. B.Sándor múltja kissé pöttyös.

Boros vezérigazgató válasza megdöbbentő és , hát fura. Főleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt közleménye után, amely tulajdonos a Büki Gógyfürdőben. .

A Büki Gyógyfürdő Zrt. 46,9 százalékos tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Az igazgatói kinevezés tekintetében sem az MNV Zrt.-nek, sem a tulajdonosok döntéshozó testületének, a Büki Gyógyfürdő Zrt. közgyűlésének nincs és nem is volt hatásköre eljárni. A kinevezési jogot és a munkaviszonnyal összefüggő összes hatáskört a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója gyakorolja.-írta az MNV Zrt.

Azaz Boros nevezte ki egyedül a fura múltú gazdasági igazgatóját.

Így már csak az a kérdés, hogy a pécsi férfit Dr.B.sándort ki ajánlhatta Borosnak. Azt nehéz elképzelni, hogy korábban a Gyulai Várfürdőt irányító Boros Baranya megyében futott össze Dr.B.Sándorral. Azaz valaki ajánlotta. Valami nagy ember, esetleg politikus. Az Esti Újság információ szerint Baranyában egy igen nagy embernek tartott országgyűlési képviselő hozhatta össze Dr.B.Sándornak a jól fizető állást a Büki Gyógyfürdőnél, akinek volt hatása a turizmusra. Mindezt erősítheti az, hogy Dr.B.sándor épp a Pécsi Kultúrális Főváros beruházásaiban nyakig benne volt, azaz aligha mondhatja , hogy nem volt politikai hátszele, sőt nagyon is nagynak kellett lennie. Dr.B.Sándort épp ezen fura ügyek miatt ítélték el első fokon.

Így simán elképzelhető, hogy ő vitte a politikától sem mentes balhét, cserébe a hallgatásért pedig megkapta a Büki Gyógyfürdő gazdasági igazgatói posztját.

Az is nehezen hihető a Büki Gyógyfürdő vezérétől, hogy ő nem tudott a gazdasági vezérének a fura és kétes ügyeiről. Hihetetlennek tűnik az is, hogy a bizalmi posztot betöltő Dr.B.Sándor nem mondta volna el a nyügjét a főnöknek, aki állást adott neki és felkarolta.

Feltehetőleg amikor a biróságra kellett járnia vádlottként Dr.B.Sándornak, akkor nagy valószínűséggel szabadnapot vett ki és jelezte főnökének, hogy miért és hova kell mennie.
Ráadásul a média is tele volt ezen gazdasági üggyel.

S valljuk be az is gyanús, hogy Boros vezérigazgató hallgat, nekünk legalábbis, akik a botrányt robbantották.
Mi már legfőképp arra vagyunk kiváncsiak, mely politikus járt közben Borosnál, hogy Dr. B. Sándort foglalkoztassa. Elöbb utóbb kiderítjük.

A privatkopo.hu a gazdasági igazgató ügyeit szépen összeszedte. Érdekes.

Az elsőrendű és a másodrendű vádlott által irányított I-Axis Kft. 2009-ben kötött szerződést a pécsi „Európa Kulturális Fővárosa 2010” projekt keretében a pécsi önkormányzattal beruházások kivitelezésére, mintegy 2 milliárd forint vállalkozói díj fejében. A 2009 áprilisában alapított kft. úgy nyerte el kivitelezési feladatok elvégzésére kiírt pályázatot, hogy a szerződésben vállalt munkákhoz szükséges munkaerővel, eszközökkel, anyaggal egyáltalán nem rendelkezett, a munkákat teljes egészében alvállalkozók igénybevételével kívánta elvégezni. A cég a munkák előfinanszírozásához szükséges tőkével, pénzügyi eszközökkel nem rendelkezett, gyakorlatilag egy gazdasági háttér és múlt nélküli társaság volt.

Bögyösék az alvállalkozók által elvégzett munkák után a számlákat az I-Axis nevében rendszeresen kiállították és benyújtották a velük szerződő önkormányzathoz. azokat a pécsi önkormányzat, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kiegyenlítette, amelynek során közel 2 milliárd forint kifizetésére került sor.

Annak ellenére, hogy Bögyösék cége részére a benyújtott számlák teljes egészében kifizetésre kerültek, ily módon az alvállalkozók kifizetéséhez szükséges pénzeszközök rendelkezésre álltak, a kft.-t irányító vádlottak a munkákat ténylegesen elvégző és finanszírozó alvállalkozókat egyáltalán nem vagy nem teljes körűen fizették ki. A vádlottak az átutalt pénzösszegekből az alvállalkozóik kifizetése helyett 2009 és 2011 között összesen mintegy 350 millió forintot saját maguk, illetve az érdekeltségükbe tartozó kft. részére fizettek ki „kölcsön” címén. A vádlottak 19 alvállalkozónak összesen mintegy 540 millió forint kárt okoztak, amelyből 320 millió forint nem térült meg.
A bíróság megállapította azt is, hogy miután az I-Axis Kft. tartozása a több százmillió forintot meghaladta, a két férfi úgy akart megszabadulni a nyakig eladósodott cégtől, hogy fantomizálták azt. A kft.-t – egy román állampolgár ellopott személyi okmányaival – „megvette” tőlük egy ál-vállalkozó, a társaság ekkor még rendelkezésre álló közel 80 millió forint vagyonát pedig eltulajdonították.

Az I-Axis által tönkretett alvállalkozókat az ítélet (amely egyébként szemet szúróan enyhe) aligha vigasztalja, ugyanis kevés esélyük van arra, hogy tartozásukat behajtsák, mivel a két vádlott nevén sem ingatlan, sem ingó vagyon nem szerepel. Azt, hogy az elcsalt százmilliók hova, ki(k)hez kerültek, nem tárta fel a nyomozás…
A jelenleg a Büki Gyógyfürdő Zrt. gazdasági igazgatójaként tevékenykedő dr. Bögyös Sándor vállalkozói életútja egyébként sem volt mentes a „döccenőktől”: nevéhez számos befuccsolt – felszámolás vagy kényszertörlés sorsára jutott – gazdasági társaság köthető, amelyek jellemzően jelentős adósságokat hátrahagyva szűntek meg.

I-AXIS Kft. – felszámolással megszűnt
Ügyvezetők: ifj. (később: dr.) Bögyös Sándor és Bögyös Sándor (2009.04.29.-2011.07.22.), Sörös Krisztián kiskőrösi lakos (2011.07.22.-2011.08.01.), Bonyhadi Laszlo aradi lakos (2011.08.01.-)
Tulajdonosok: ifj. (később: dr.) Bögyös Sándor és Bögyös Sándor (2009.04.29.-2011.07.22.), Bonyhadi Laszlo aradi lakos (2011.07.22.-)
Felszámolás elrendelése: 2011.10.12.

Tókezelő Kft. – kényszertörléssel megszűnt
Ügyvezető: ifj. (később: dr.) Bögyös Sándor (2011.06.08.-2013.06.12.)
Tulajdonosok: ifj. (később dr.) Bögyös Sándor és Bögyös Sándor (2011.06.08.-2011.12.20), Farkas Attila kiskőrösi lakos (2011.12.20.-)
Kényszertörlés elrendelése: 2013.08.08.
(A cégben Bögyöséket váltó kiskőrösi Farkas Attila egyébként ugyanebben az időben egy másik, ugyancsak eladósodott Bögyös-érdekeltséget is „átvett”: az idős Bögyös Sándor és felesége Bögyösné dr. Farkas Zsuzsanna tulajdonában álló BS AXIS Kft.-ről van szó, amelyet aztán egy hónappal később „továbbpasszolt” egy román állampolgárnak. A vállalkozás komplett iratanyaga eltűnt, a bíróság pedig elrendelte a kft. felszámolását.)

HEXAMINO Idegenforgalmi Kft. – felszámolással megszűnt
Ügyvezető: ifj. (később: dr.) Bögyös Sándor (2014.05.16.-2016.04.22.)
Tulajdonos: ifj. (később: dr.) Bögyös Sándor Egyéni Cég (2014.05.16.-)
Felszámolás elrendelése: 2016.04.22.

PANNONKÖZMŰ-INVEST Kft. – felszámolással megszűnt
Ügyvezető: ifj. (később: dr.) Bögyös Sándor (2011.06.08.-2017.07.21.)
Tulajdonos: Bögyös Sándor és ifj. (később: dr.) Bögyös Sándor (2011.06.08.-2011.12.20), Eubus 2010 Kft. (2011.12.20.-)
Felszámolás elrendelése: 2017.07.21.
(A Tókezelő Kft.-től és a PANNONKÖZMŰ-INVEST Kft.-től tehát egy füst alatt, ugyanazon a napon váltak meg Bögyösék.)

Grill-Depo Vendéglátó Bt. – kényszertörléssel megszűnt
Ügyvezető: Dr. Bögyös Sándor (2018.03.01. – 2019.10.15.)
Beltag: Immobilis-Invest Kft. (2018.03.01. – 2019.10.15.)
Kültag: Dr. Bögyös Sándor (2018.03.01. – 2019.10.15.)
Kényszertörlés elrendelése: 2018.11.06.

Immobilis Invest Kft. – felszámolás alatt
Ügyvezetők: ifj. (később: dr.) Bögyös Sándor (2012.06.15.- 2019.05.29.), Heid Anett (2019.05.29.-2020.02.18.)
Tulajdonosok: ifj. (később: dr.) Bögyös Sándor (2012.06.15. – 2013.01.09.), LAPARK Építőipari Kft. (2013.01.09. – 2016.04.19.), Eubus 2010 Kft. (2016.04.19.-)
Felszámolás elrendelése: 2020.02.18.
(A cégben tulajdonosként feltűnt LAPARK Építőipari Kft. ügyvezetője – egészen a társaság 2016 szeptemberében elrendelt felszámolásáig – dr. Bögyös Sándor anyja, Bögyösné dr. Farkas Zsuzsanna volt.)
Az igazsághoz tartozik, hogy dr. Bögyös Sándor pótolhatta volna a vezérigazgató akut információhiányát, ám ő szemérmesen elhallgatta munkáltatója előtt, hogy súlyos gazdasági bűncselekmények elkövetésének vádjával bíróság elé állították, illetve fél tucat társaság ment tönkre – jelentős köz- és egyéb tartozásokat hátrahagyva – az irányítása alatt.

Boros László Attila és dr. Bögyös Sándor egyaránt azt hangsúlyozták, hogy az utóbbi által korábban elkövetett cselekmények semmilyen módon nem kapcsolódnak a Büki Gyógyfürdő Zrt.-hez. Valóban. De megfelelő körültekintéssel, alaposabb kiválasztással, illetve őszinteséggel megelőzhető lett volna, hogy a gyógyfürdő neve felmerüljön dr. Bögyös múltbeli „gépészkedései” miatt. Ebben a vezérigazgatót terheli a nagyobb felelősség.

Az is érdekes, hogy Boros nem azonnali hatállyal válik meg a gazdasági igazgatójától. Ha tényleg titkolta Dr. B.Sándor a bűnügyeit, azaz átverte a főnökét, akkor más helyen az ilyen alkalmazottakat, azonnal kipendítik az állásából. Nem várnak semmire. Érthető, hisz ez komoly bizalomvesztés. Így ez a majd pár hét múlva felmentjük döntés bizony több mint fura Boros László Attila részéről. Sőt nehezen is magyarázható.

Dr. Bögyös Sándor a 2019. évi éves beszámoló elfogadásának napjával – várhatóan június első felében – távozik a Büki Gyógyfürdő Zrt. gazdasági igazgatói posztjáról – tájékoztatta a privatkopo.hu-t  Boros László Attila.

A privatopo.hu Boros László Attila múltját is megírta, ami szintén izgalmas.

Gyulán sima pályázatíróként kezdte a karrierjét. Az, hogy mi alapján esett a Gyulai Várfürdő vezetésének a rábízása pontosan nem tudni. Az tény, hogy vezetése alatt a városi fürdő látványosan fejlődött és lett Békés megye egyik turisztikai paradicsoma.

Boros László Attilával kapcsolatban szintén felmerült egy korábbi „kínos” ügy. A férfit 2016 decemberében nevezték ki a Büki Gyógyfürdő Zrt. élére, 2018 májusában pedig a Magyar Fürdőszövetség elnöke (is) lett. A Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezetői székéből érkezett Bükre, e tisztségéből megbízatása lejárta előtt két hónappal, 2016. október 31. nappal távozott, amit magánéleti indokkal magyarázott. Sikeres Békés megyei pályafutását azonban árnyékot vetett egy botrány.

2016 augusztusában, közérdekű bejelentés alapján, vizsgálatot kezdett a Gyulai Várfürdő Kft.-nél a Békés Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya alá tartozó munkavédelmi és munkaügyi osztály. Az ellenőrzés során megállapították, hogy 6 éven keresztül a várfürdő közel száz munkavállalója nem kapta meg a túlóráért járó munkabérét, csak a rendkívüli munkavégzésért számfejtett jövedelmüket fizették ki részükre. A kft. összesen mintegy 7 millió forinttal rövidítette meg ily módon a dolgozókat. A gyulai önkormányzat 2016. szeptember 27-i testületi ülésén egy ellenzéki képviselő felvetette a munkaügyi ellenőrzés kérdését, amelyre Boros László Attila úgy reagált, hogy szoftverhiba idézte elő a problémát. A képviselő megkereste a szoftvert forgalmazó Novitax Kft.-t. A cég válaszában kizárta a szoftverhiba lehetőségét. Közölték, általános célú programokat forgalmaznak, és az egyes programoknak különböző beállítási lehetőségei vannak, a téves beállítás pedig téves eredményt okozhat. Októberben már Boros is beállítási hibáról beszélt. A szabálysértést elismerte és a szoftver beállítását korrigálta a munkáltató, így a munkaügyi ellenőrzés végén bírság kiszabására nem került sor. Az ügyvezető akkor arról tájékoztatta az önkormányzati képviselőket, hogy október közepétől elkezdték kifizetni az elmaradt járandóságokat a dolgozóknak, ennek nyomán kár végül nem ér senkit. Csakhogy: a Munka Törvénykönyve általános jelleggel kimondja, hogy a munkajogi igények 3 év alatt elévülnek. Ez vonatkozik a ki nem fizetett munkabérekre is. Boros az elmaradt túlórapénzekkel kapcsolatban a bűnügyi portálnak azt írta: „a dolgozók a törvény szerinti járandóságukat megkapták”.

De Borosnak más baja is akadt Gyulán. Kitiltották a Polgármesteri Hivatalból, egy szerelmi ügy miatt. Ezt több neves közismert személy is megerősítette a békési településen.

Az ügyek kipattanását követően Boros szélsebesen távozott Gyuláról. A város fideszes polgármestere, Görgényi Ernő (Boros jó barátja) többször hangsúlyozta, nem a ki nem fizetett túlórapénzekkel összefüggő munkaügyi elmarasztalás, hanem magánéleti ok miatt. „Az ügyvezetői tisztségből való távozási szándékomról a túlóra elszámolás kérdéséről való tudomásszerzésemet megelőzően tájékoztattam a munkáltatói jogkör gyakorlóját. A bérprogram hibás beállítása az ügyvezetői mandátumom előtt történt” – írta a Privatkopo.hu-nak a volt ügyvezető, aki arra nem tért ki, hogy 5 éves ügyvezetői működése alatt miért nem fedezték fel a hibát.

Két hónappal később, 2016. december 31. nappal ugyancsak távozott a Gyulai Várfürdő Kft.-től a társaság gazdasági igazgatója, Takácsné B. Nagy Nikoletta is.

Az Esti Újság úgy tudja követte főnökét a Büki Gyógyfürdőhöz . Bár úgy tudjuk később ő innen távozott.
Az is érdekes, hogy Boros gyulai milliárdos beruházásit az egyik osztrák épitőipari cég végezte. S ez a cég is követte a vezérigazgatót. Állítólag a Büki Gyógyfürdőnél is hogy hogynem ezen cég kapott főszerepet a milliárdos fejlesztésre.