hirdetés

Pár önkormányzatot csalás miatt feljelentett a Belügyminisztérium. Néhány településre bírságot szabtak ki. Súlyos jogsértéseket tárt fel egy belügyminisztériumi ellenőrzés a közmunkaprogramban – a közmunkásokat máshol dolgoztatták, mint ahol kellett volna, a pénzeket pedig nem forgatták vissza. A BM több mint 150 milliót követel vissza az érintett önkormányzatoktól.

 BM

Több mint 156 millió forintot követel vissza a Belügyminisztérium az egyes közfoglalkoztatóktól a források szabálytalan felhasználása miatt – írja a Magyar Nemzet a BM beszámolója alapján.

A hatóságok 401 közfoglalkoztatási programot ellenőriztek, ezek közül 256 esetben panasz vagy közérdekű bejelentés is érkezett a BM-hez és az érintett hivatalokhoz. Kilenc esetben olyan súlyos jogsértéseket tártak fel, hogy visszakövetelték a támogatás egy részét, vagy egészét, ez összesen 156,4 millió forintot tesz ki. A közfoglalkoztatási támogatást akkor kérik vissza, ha a közfoglalkoztató nem teljesíti a vállalt feladatait, a pénz nagy részét a BM Jász-Nagykun-Szolnok megye két településétől követeli vissza, az egyiktől 51,5, a másiktól 81 millió forintot vár vissza a BM.

Négy esetben büntetőfeljelentést tettek költségvetési csalás gyanúja miatt: egy-egy ügyben Baranyában, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében. Két esetben rendbírságot is kiszabtak.

A BM beszámolója szerint a közfoglalkoztatásban sok a hiányosság: hiányoznak szakvélemények, késve állítják ki a szerződéseket, rosszul állapítják meg a közmunkások bérét, nem tartják nyilván a szabadságokat, a munkaidőt, nem forgatják vissza a bevételeket a közfoglalkoztatásba.

A beszámoló szerint volt olyan település, ahol vízelvezető árok leburkolása helyett járdát építettek, máshol pedig az önkormányzat egy mezőgazdasági üzem átalakítása helyett a közmunkásokkal a saját épületét építtette át, de arra is akadt példa, hogy a közmunkásokat magánemberek szőlőjében dolgoztatták.