hirdetés

Offshore érintettségbe keveredett Pintér belügyminiszter államtitkára. Pogácsás Tibor egy olyan vállalkozásba szállt be, amelynek másik tulajdonosa egy offshore cég volt. A fideszes politikus egy lichtensteini offshore céggel volt társtulajdonos. Így egy újabb kormánypárti politikusról rántotta le a leplet az RTL.

pogácsás tibor. bm államtitikár

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára egy offshore hátterű cégben volt tulajdonos – derítette ki az RTL Klub. Pogácsás, aki a Fidesz országgyűlési képviselője is, egy lichtensteini offshore céggel volt társtulajdonos egy olyan vállalkozásban, amely egy újlengyeli családi házba van bevezetve.

A lichtensteini cég 2015 júliusában kiszállt, az államtitkár azonban továbbra is résztulajdonosa az újlengyeli vállalkozásnak.

Pogácsás a csatornának állította, ő az offshore céggel nem volt kapcsolatban. A célja az volt, hogy ha ő tulajdonosa lesz a cégnek, akkor a lichtensteini cég kikerül a tulajdonosok közül, és csak átlátható magyar cégek maradjanak a vállalkozásban.

Az, hogy ennek ellenére négy hónapig Pogácsás és az offshore cég is tulajdonos volt, annak a következménye – mondta a képviselő –, hogy „technikai idő kellett az átalakításhoz”.

Az újlengyeli cég egyébként repülőtársaságoknak készít ételt. Vecsési üzemüket 2015 áprilisában adták át, pontosabban Pogácsás államtitkárként átadta saját cégének új épületét. Az államtitkár szerint államtitkári szerepvállalása nem összeférhetetlen, mert „a térségben 50 munkahelyet teremtett, ezzel a cég támogatást érdemel”. Ráadásul azért sem, mert nincs benne állami megrendelés.

Nem Pogácsás az első, akinek valamilyen kötődése van offshore céghez, Kerényi Jánosnak a házában volt például több offshore cég székhelye is. Orbán Viktor korábban azt mondta, már „a kérdés is képtelenség”, hogy vannak-e a kormányban offshore ügyben érdekelt politikusok.

(Fotó: belügy)