hirdetés

Sem a sertésszalonna, sem a kolbász, sem a tepertő, sem a hurka, sem a májas áfája nem csökkent. S még sorolhatnánk a sertésből készült készítményeket, amelyekre a nagy sikerként bejelentett 5%-os áfa-leértékelés nem igaz. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján megjelent tájékoztató arról, hogy milyen sertéstermékek tartoznak az 5 százalékos áfa hatálya alá januártól.

Hentes, hús, sertéshús drágulás

Örömhírként, sőt egyenes forradalmi sikerként lett bejelentve, hogy a sertéshúsok áfája csökken, drasztikusan. No,s ez a hír így nagyon nem igaz, sajnos. Az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfakörbe tartozik többek között az egész vagy félsertés, comb, lapocka és ezek részei, elülső részek, tarja, karaj és részei, oldalas, dagadó és részei, sertésszalonna húsréteggel, és a csontos lábszárhús, fej elülső rész kicsontozott húsa.

A húsrészek forgalomba kerülhetnek frissen, hűtve vagy fagyasztva is.

A tájékoztatás szerint nem alkalmazható az 5 százalékos adómérték a vaddisznóból származó termékekre, ahogy nem sorolhatók ide az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok sem, és a fűszerezett vagy főzött húsokra sem vonatkozik az 5 százalékos áfa.

Nem tartoznak az 5 százalékos adó körébe például a vágási melléktermékek és belsőségek, fej és annak részei (fül, orr), köröm és a láb sem, amely a csülköt nem tartalmazza. A farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz, nyak, csecsemőmirigy, máj, vese, tüdő, velő, húsos csont (amely főként csontot tartalmaz), ugyanúgy 27 százalékos áfa alá tartozik. Ehhez hasonlóan a kolbászra és hasonló termékekre (májas hurka, véres hurka) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből készült termékekre sem vonatkozik a szabály.