hirdetés

Mint arról már beszámoltunk, a Fideszt belső konfliktusok sújtják több megyében és több városban is. A helyzet Pest megyében sem jobb, Dr. Czira Szabolcs nagykőrösi és Földi László ceglédi polgármester viszonya egyes pletykák szerint finoman szólva sem túl rózsás.

földi lászló fidesz

Fideszes berkekből származó információink szerint a kormánypárt tagsága és szimpatizánsi köre is megosztott a választókerületben, egyesek Czira, míg a legtöbben Földi László mellett állnak.

Kettejük viszonyáról sokat elárul, hogy a Czira Szabolcs által vezetett Nagykőrös tavaly év végén elsőként és egyedüliként kilépett a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulásból. A kiválást ugyan nem indokolta meg a polgármester. Sokan úgy vélték két dudás egy csárdában nem fér el, s ez játszott szerepet. Mindezt megerősítette portálunk informátora is, aki úgy vélekedett, hogy Czira egyértelműen nem akart másodhegedűs lenni a térségben.

Ezt igazolhatják Czira korábbi törekvései is, a polgármester szerette volna elérni, hogy Nagykőrös ne a Cegléd-központú járáshoz tartozzon, hanem önálló járási joggal bíró település legyen. Mindezt egyébként Földi László is támogatta, értesüléseink szerint azért, hogy növelje saját népszerűségét a településen.

Czira körül elfogyott a levegő?

Úgy tudjuk, a nagykőrösi polgármester felé nem töretlen a Fidesz vezetésének bizalma. Mindezt már tavaly is sejteni lehetett. Czira Szabolcs ekkor azt szerette volna elérni, hogy Nagykőrös Pest megye helyett Bács-Kiskun megyéhez tartozzon, mivel hátrányos térséghez tartozó településként több uniós forráshoz juthattak volna. Erről népszavazást is kiírtak Nagykőrösön, ám ez eredménytelenül zárult, mivel a részvételi arány nem érte el az 50%-ot. Czira nem adta fel: a fideszes irányítású megyei közgyűlés elé vitte az ügyet, eredményt azonban itt sem sikerült elérnie. A fideszes polgármester tett még egy utolsó kísérletet, elérte, hogy a megyeváltásról a Parlament dönthessen, ám a kezdeményezést nem támogatta a parlamenti képviselők többsége.

A portálunknak nyilatkozó névtelen informátor szerint Czira helyzete akkor válhatott egyértelművé, mikor pártja a 2014-es választásokon nem őt, hanem Földi Lászlót indította el a térség országgyűlési képviselő-jelöltjeként, a nagykőrösi polgármester pedig kikerült a Parlamentből. Czira Szabolcs szerint csupán rosszindulatú híresztelésekről van szó, melyeket az ellenzék próbál terjeszteni. Mint mondta, ő maga döntött úgy, hogy az országgyűlési képviselőség helyett inkább újra a polgármesteri pozícióért indul. 

A nagykőrösi Fidesz csak nagyon ”lightosan” támogatta Földi Lászlót. Honlapjukon az országgyűlési képviselő menüpont alatt dr. Czira Szabolcs szerepelt, valamint megjelent egy, a portál által meglehetősen vérszegénynek nevezett írás arról, hogy ki a jelölt, akit támogatnak. Czira ősszel újra megméretteti magát a Nagykőrösi önkormányzati választáson, forrásunk szerint pedig jó esély mutatkozik a győzelmére is. Bár a település első embere több helyi lakos szerint sem tudhat maga mögött túlságosan sikeres ciklust – többen panaszkodtak például a munkahelyek megszűnésére – a Fidesz népszerűsége kiugró a településen, így az egyesek szerint már csak kényszerházasságnak tűnő kapcsolat újra polgármesteri széket eredményezhet Czira Szabolcsnak.