hirdetés

Erre sem volt még példa. Beperelte a környezetvédőket, a Greenpeace-t a magyar állam. 14 milliót követel a zöld szervezettől és a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Igaz, még így is jobban jártak a környezetvédők, hisz biztos emlékeznek arra, amikor Putyin orosz elnök simán börtönbe vetette őket, mert ott is tiltakoztak. A Magyar Helsinki Bizottság már most szolidaritásáról biztosította a perbe fogott civileket.

 kishantos

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon a magyar állam azért indított kártérítési pert a két alperes ellen, hogy azok térítsék meg számára a haszonbérleti díjkiesést, ami abból adódott, hogy a két szervezet akadályozta az új földbérlők birtokba lépését. Ezzel pedig haszonbérleti díjtól esett el az NFA, miközben a birtokvédelem biztosítására magán őrző-védő szolgáltatást kellett igénybe venni.

Az ügyben eljáró bíróság a keresetlevél ismertetésekor kitért arra, hogy a magyar állam azért indított a pert kártérítési jogcímen, hogy megkapja a haszonbérleti díjból elmaradt mintegy 4,9 millió forintot, valamint kérje a birtokvédelem miatt alkalmazott őrző-védő szolgálat alkalmazásának költségeként felmerülő mintegy 9,1 millió forint megtérítését, az alperesek jogellenes magatartása miatt.

Az alperesek elsődlegesen a per megszüntetését kérték a bíróságtól, másodlagosan pedig a per felfüggesztését. Az elsődleges indítványt a bíróság elutasította, a másodlagos indítványnak az ügyet érintő, már folyamatban lévő perek miatt, helyt adott. Mindkét alperes azzal védekezett, hogy nem tanúsított jogellenes magatartást. A keddi első tárgyalási napon a tárgyalás felfüggesztése miatt a bíróság érdemben nem foglalkozott az üggyel.

A bírósági tárgyalást megelőzően civilszervezetek aktivistái és szimpatizánsai – valamint néhány ellenzéki politikus is – demonstráltak a Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete előtt az eljárás miatt és a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ mellett.