hirdetés

Vádat emeltek az ellen a rendőr és társai ellen, aki állítólag bizalmas adatokkal kereskedett. A Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és más hivatali bűncselekmények miatt küldte a bíróságra a rendőr ügyét. A vádlottak közt van ügyvéd is. 

pedofilrendőr

Az ügy elsőrendű vádlottja, az egyik kerületi kapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes állítólag alkalmanként pár százezer forintért cserébe ismerős budapesti ügyvédeknek és ügyfeleiknek rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból szolgáltatott ki adatokat.

Sajnos azt, hogy ez a rendőr mely kapitányság munkatársa volt, az ügyészség nem közölte. Mint ahogy azt sem, hogy a Robotzsaru rendszere akkor ennyire könnyen kijátszható, hogy abból bármikor, bármely rendőr letölthet bármit, és simán nézelődhet rajta a különféle gyanúsítottak ügyében és láthatja akár az ügyben tett tanúvallomásokat is?

Visszatérve az alapügyre, a korrupt rendőr és társai elleni ügyben az ügyészség szerint volt olyan eset is, hogy a rendőr főtiszt pénzért magáncélú felderítő tevékenységet is végzett megbízóinak, ennek keretében a teljes körű adatellenőrzésen túl a célszemélyeket – például a megbízók volt házastársait vagy üzleti ellenfeleit – a lakcímükön megfigyelte, róluk környezettanulmányt végzett.

Egy másik esetben a főtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerőseinek rendszeres fizetés ellenében szakmai tanácsokat adott, egy esetben segédkezett nekik egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében. A feljelentés alapján egyébként három ember alaptalanul előzetes letartóztatásba is került.

Az ügynek összesen tizenhárom vádlottja van, az elsőrendű vádlotton kívül további négy, őt alkalmanként segítő hivatásos rendőr, két ügyvéd és az ügyvédek ügyfelei.

 

(Fotó: illusztráció)