hirdetés

Nem tudni ki használta a Pegasus kémszoftvert az ügyvédek, politikusok, újságírók megfigyelésére így azt sem tudni ki rendelte meg ezen személyek megfigyelését. Feltehetőleg sosem fog kiderülni semmi, hisz mindez államtitoknak és szolgálati titoknak számítanak. Az is nagy kérdés, hogy ki élt vissza ezen szoftverrel, ha egyáltalán történt visszaélés. A Gyurcsány kormány idején bevett szokás volt, hogy a kormány ellenségeinek számító személyeket figyelték és hallgatták és sajnos arra is volt példa, hogy mindezt törvénytelenül tették.

 

A fejlesztő NSO cég egykori alkalmazottja mondta a Washington Postnak, hogy Magyarország is vett a Pegasus nevezetű kémszoftverből. A WP szerint az izraeli vállalat eléggé meglepődött azon, hogy autoriter államoknak eladta a szoftvert, azok pedig visszaélnek annak használatával. Nagy kérdés, hogy a Pegasus itthon ki kezeli vagy használja, persze ez feltehetőleg hétpecsétes államtitok és feltehetőleg jó magyar szokás szerint 50 évre lesz titkosítva. Azaz sokkal okosabbak nem leszünk az ügyben. Az tény, hogy a magyar szolgálatok bírói engedély alapján hallgatnak le vagy figyelnek meg bárkit, itt visszaélés nem lehet. Persze, ha a lehallgatást kérő hatóság kamuzik, más miatt figyeltet meg akkor nemcsak a szolgálatokat verik át de gazengedélyeket kiadó bírókat is. Az pedig, hogy újságírókat figyelnek meg vagy épp politikusokat , esetleg ügyvédeket bizony nem újkeletű dolog Magyarországon. A Gyurcsány kormányidején ez rendszeres dolog volt.

A lehallgatási botrány és az izraeli NSO Group cég körüli oknyomozásokban részt vett az amerikai Washington Post is, ami külön cikket szentelt a legmélyebben besározódott EU-tag, Magyarország történetének is. A cikk felvezeti, hogy a kommunista években az embereknek egymásról kellett jelenteniük, ezt most a technológia váltotta. Olyannyira, hogy az NSO Pegasus nevű szoftverével mintegy 300 magyar telefonszámot figyeltek meg (nem feltétlen legálisan).

A Post felidézi, hogy elsőre hat érintett telefont sikerült átvizsgálni, amik közül hármon ott volt a Pegasus, kettőn pedig behatolás nyomai látszottak (a hatodik a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoport többségi tulajdonosáé, Varga Zoltáné volt, de már rég új készüléke van).

A Direkt36 szerint több minden arra utal, hogy magyar állami szervek állnak a lehallgatások mögött, a kormány cáfol.

Az NSO a Postnak tagadta mély érintettségét, állítván, hogy csak a szoftvert (ez esetben kémprogramot, azaz spyware-t) adta el, de az azzal megszerzett adatokhoz nem fér hozzá. Amúgy is csak olyan célokra értékesítik a Pegasust, mint a nemzetbiztonság vagy a bűnüldözés. Később Shalev Hulio, az NSO vezetője azt mondta a Postnak, aggasztják a hírek, hogy egyes kormányok nem arra használták a Pegasust, amire eladták nekik, ez a vásárlókba vetett bizalmukat ássa alá, ki is vizsgálnak minden ilyen szóbeszédet.

Hogy Hulio mondatai mennyire őszinték, megkérdőjelezhető annak fényében, hogy az emberi jogokkal cudarul álló államoknak, mint Azerbajdzsán vagy Szaúd-Arábia is gond nélkül értékesítették a Pegasust. Magyar szempontból itt jön a cikk fő megállapítása. Egy egykori NSO-alkalmazott neve felfedése nélkül elárulta a Washington Postnak, hogy a magyar kormány is vásárolt a Pegasusból.

A szoftver képes rejtett réseken keresztül behatolni a telefonokba (pl. applikációk hibáit kihasználva), majd teljesen birtokba venni azt. Így a telefont meghekkelő állam az összes információhoz hozzáfér a készüléken, aminek kameráját, mikrofonját is képes ki-be kapcsolni.

A cikk felsorolja az érintett személyeket, akik telefonját meghekkelték, újságírókat, aktivistákat, üzletembereket, ügyvédeket.

Idézik a magyar kormány és kormánytagok semmitmondó reakcióit arról, hogy Magyarország jogállam, az adatgyűjtés szabályozva és ellenőrizve van, és különben sem tud senki semmit a Pegasus alkalmazásáról. Márpedig 300 telefont meghekkeltek, és mivel állami aktorok vásárolhatnak Pegasust, elég szűk a kör, hogy kik mozgathatták a szálakat.

A Pegasus kémkedési botránynak még lesz folytatása, azonban ne feledjük Pegasus ide vagy oda a Gyurcsány kormány idején is figyelték a politikusokat, ügyvédeket, főrendőröket és újságírókat egyaránt. Sőt törvénytelenül hallgatták le ezen köröket és ítéltek el és hurcoltak meg ártatlanul embereket, érdekes akkor ez nem volt baj. Sőt a média is hallgatott, a baloldali is.

Érdekes, hogy a Fideszt anno hasonló kémkedési és lehallgatási botrányba próbálta meg a baloldal keverni a hírhedt PintPoint ügybe, amely 1999-ben derült ki. Kiderült magánemberek és megrendelők részére gyűjtöttek anyagokat a FIDESZ prominens személyeiről. Aztán jött a Nádor 95 botrány.

(CsT)