hirdetés

Tolltartókat, ceruzákat és tornaruhákat vizsgált a fogyasztóvédelem a közelgő tanévkezdés miatt. Találtak is hiányosságokat bőven az ellenőrök. A termékek forgalmazói pénzbüntetsére is számíthatnak.

színesceruza-iskolaszer

Tanszereket, köztük tolltartókat, radírokat, színes ceruzákat vizsgált a nagy tanévkezdési roham előtt a nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az NFH. A fogyasztóvédők aggodalma pedig jogos volt.

A találomra kiválasztott termékek közül egy ceruzakészletnél, egy tolltartónál és egy tornaruhánál találtak hibákat az NFH munkatársai.

Az NFH laborban vizsgált meg tízféle színesceruza-készletet, és egynél merült fel kifogás, mert a sötétzöld szín kadmiumtartalma meghaladta a jogszabályi határértéket.
A gorcső alá vett tolltartóknál és radíroknál tiltott lágyítószer-tartalmat kerestek a szakemberek. A radírokkal nem volt gond, a tolltartók közül egynél találtak a tiltott lágyítószerből.
A tornaruháknál a címkén szereplő anyagösszetételt ellenőrizték, a tíz vizsgált dressz közül egynél találtak eltérést.
A termékek forgalomból való kivonását megkezdte a kereskedőknél a hatóság, úgy tudjuk. És feltehetőleg valamiféle szóbeli ejnye-bejnyére, figyelmeztetésre és bírságra is számíthatnak a termékek forgalmazói.

(Fotó: illusztráció, iskolaszer.com)