hirdetés

Lepacsizott Zuglóban az MSZP és Papcsák Ferenc a Fidesz országgyűlési képviselője, hogy megakadályozzák a baloldali és liberális pártok közös jelöltjének Karácsony Gergelynek a polgármesterségét. Minderre azért volt szükség, mert a zuglói MSZP nem tudja irányítani az Együtt-PM aspiránsát majd polgármesterként. Papcsáknak meg azért fontos, hogy ne Karácsony legyen az utódja a kerületben, mert akkor biztosra vehető jó pár feljelentés Papcsák és hű alattvalói ellen. Hisz Zuglóban súlyos milliárdok tűntek el. Mindezt erősíti az a tény is, hogy az MSZP más megállapodást fogadott el a pénteki küldöttértekezleten, mint amiről a hétfői szólt. Az Együtt-PM társelnöke szerint ez elfogadhatatlan. Őket még nem tájékoztatták írásban, pontosan mit fogadtak el a szocialisták.

karácsony

A szocialisták pénteki küldöttértekezlete majdnem 90 százalékos többséggel fogadta el a hétfői, hárompárti megállapodást és azt, hogy Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos legyen a közös jelölt. Apróbb pontosítások voltak – mondta az ülés után Kunhalmi Ágnes, a párt fővárosi elnöke. Ezeket nem részletezte.
Ilyen „apróbb pontosítás”, hogy például Angyalföldön vagy Zuglóban a megbeszéltnél több önkormányzati képviselői helyet szavazott meg az MSZP, mint amiben hétfőn megállapodtak. Azaz Karácsony Gergely polgármester jelöltésge is evszélybe került, aminek Papcsák ferenc Fideszes polgármester rettentően örül, hisz éppen ezt beszélte le politikai ellenfelével a zuglói MSZP vezetőjével Tóth Csabával. Tóthnak ugyanis nem jó Karácsony, mert nem fogják tudni irányítani és az Együtt PM társelnöke bizony nem az a fajta ember, aki mindenre majd bológatni fog, amit az MSZP akar. Papcsák is elégedett, hisz ha nem Karácsony lesz a polgármester, akkor senki sem fogja az elmúlt 4 évben eltűnt milliárdokat keresni Zuglóban. Már pedig ez fontos és lét kérdés Papcsáknak, hisz mindent ő írt alá. Papcsák azért kötött alkut a zuglói MSZP-vel, mert tudja jól az általa jelölt Fideszes képviselő Rozgonyi Zoltán nem tudja megnyerni az októberi polgármesteri választásokat. Persze ez is elgondolkodtató, hogy akkor Papcsák miért Rozgonyit indítatta, ha tudta tuti vesztésre állnak.

Zugló mellett úgy tudni az 5. kerületben is volt változás, de azt a három párt egyeztette egymással – tudtuk meg. Az Együtt-PM társelnöke, Szigetvári Viktor azt mondta, ő a sajtóból értesült arról, hogy az MSZP más megállapodást fogadott el, mint amiről szó volt, írásos tájékoztatást erről eddig nem kaptak. Azt nem tudja értelmezni, hogy több kerületben nem tudják betartani az egyezséget. Szerinte ez a bizalmat is rombolja. Azt mondta, csak az változhat, amihez mindenki hozzájárul.
A párt kiadott egy közleményt is, amelyben a kérdés tisztázását várja az MSZP-től.
A párt szerint „az MSZP mostani érthetetlen viselkedése az egész tárgyalási folyamat és az októberi választás sikerét veszélyezteti”. Az Együtt-PM felszólította a szocialistákat, hogy egyoldalúan semmilyen kerületi szocialista érdek miatt ne módosítsák a megállapodást, mert az az egyezség teljes felrúgását jelentené.
Az Együtt-PM a múlt hétfői egyezséget akarja aláírni hétfőn. Ha az MSZP ezt nem tudja rendezni saját körein belül, akkor a párt a megkötött megállapodást semmisnek tekinti, és a fővárosban önállóan indul az őszi önkormányzati választásokon.
Kunhalmi Ágnes az MSZP budapesti elnöke szerint minimális elsimítandó kérdés van a baloldali ellenzéki pártok önkormányzati választási együttműködésében, de azok érdemben nem veszélyeztetik az összmegállapodást. Kunhalmi Ágnes vitatottnak nevezte néhány kerületi képviselő-testületi hely sorsát. A nyitott kérdéseket a következő napokban rendezik.