hirdetés

Lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter, miután a kormányfő elfogadta Nagy Márton tárca nélküli miniszter javaslatát arról, hogy önálló energetikai tárca jöjjön létre. De miért mondott le ezért a sikeres miniszter ? Mi lehet a háttérben ? Úgy véljük Palkovicsot nyáron nem véletlenül videózták le az egyik elegáns várban lévő étterem teraszán Mészáros Lőrinc egyik cégének a vezetőjével, amely sok sok tízmilliárdos állami megbízásokat zsebelt be,  és Vitézy Dávid akkori államtitkárral. Az ITM vezérének pozícióját és hatalmát már itt elkezdték aláásni s erre csak hab volt, hogy Lázár Jánossal sem volt felhőtlen a kapcsolata..

 

Kormányzati körökből származó információja szerint valósak a Palkovics László lemondásáról szerdán beindult hírek, a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetőjének lemondását Orbán Viktor miniszterelnök már el is fogadta, sőt Palkovics a távozását már be is jelentette a minisztériumban.

Kormányzati forrásaink szerint Palkovics lemondása mögött az áll, hogy a miniszterelnök elfogadta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, amelyben egy önálló energetikai minisztérium felállítását indítványozta. Ez egyet jelent azzal, hogy Palkovics tárcáját megfosztják az energiaügyek felügyeletétől.

Palkovics a hatáskörének szűkítését nem fogadta el, és úgy tudjuk, a minisztérium vezetői előtt azt mondta:

Nem erre szerződtem.

A kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan a Telexnek nem cáfolta a Palkovics lemondásáról szóló értesülést. Azt írta:

„A miniszterelnök úton van Üzbegisztánba; a kormányzati ügyekkel kapcsolatos kérdésekkel kérem, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez forduljanak.” Gulyás Gergelyt kerestük az ügyben, a Miniszterelnökség hivatalosan csak annyit közölt, hogy „a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk.”

Palkovics szerda délelőtt találkozott Orbán Viktorral, és ezen a négyszemközti megbeszélésen véglegesítették a távozását. Palkovics egy korábbi külföldi meghívás miatt nem vett részt az e heti kormányülésen.

Forrásaink szerint a szervezeti átalakítás kapcsán az már biztosra vehető, hogy a csökkentett hatáskörű ipari-technológiai tárca mellé létrehoznak egy új energiaügyi minisztériumot, a vezetők személyét azonban csak később jelentik be. Az új energetikai tárcát Lantos Csaba vezetheti, aki a 2000-es években az OTP Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozott. 2007 óta saját befektetéseit irányítja. 2009-től a MET Holding AG elnöke, 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja.

Ráadásul Lázár János miniszteri kinevezése után, miután a hódmezővásárhelyi Fideszes politikus az építésügyi és beruházási miniszter lett Palkovics hatáskörei csökkentek. Sőt sok sok beruházás átkerült Lázár minisztériumához, ami komoly érdekeket sérthetett. S talán ezért is volt vészjósló ez Mészáros cégvezér, Vitézy, Palkocsi intim kis vacsi felvétele és közhírré tétele.