hirdetés

Pálinka puccs
2014-04-11 15:15

Nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette, hogy évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni – mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Unió bírósága. Az NGM tárgyalna az Európai Bizottsággal, és mindet elkövet, hogy a “pálinkafőzés hagyományai” tovább élhessenek.

páinka

Nem egyeztethető össze az uniós joggal a pálinkafőzés adómentessége az Európai Unió Bírósága szerint – csütörtökön kiadott ítéletéből. A pálinkafőzés adómentessége – 50 literig, 86 térfogat-százalékos párlatra – a második Orbán-kormány első szimbolikus intézkedéseinek egyike volt. Orbán Viktor 2010. június 8-án, az éppen akkor megalakult kormány első, 29 pontos akcióterve egyik intézkedéseként jelentette be a házi pálinkafőzés adómentességét. A magyar szabályozás szerint a gyümölcstulajdonos főzethetett, vagyis vásárolt alapanyagot is fölhasználhatott. Emiatt az Európai Bizottság 2011-ben kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert hazánk az adómentességre vonatkozó intézkedést nem vonta vissza.

A brüsszeli ítélet kézhezvételét követően az EB felszólította a magyar kormányt a kötelezettségszegés megszüntetésére. Eszerint vissza kell állítania a korábbi állapotot, amikor a 86 liter bérfőzött ital után a jövedéki adó 50 százalékát kellett befizetni. Ráadásul az uniós szabályozás szerint a kedvezményes bérfőzetés nem állampolgári jog, hanem kizárólag a gyümölcstermelő háztartások vehetik igénybe.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában reflektált az Uniós határozatra. A miniszter felháborítónak tartja a döntést, véleménye szerint a háttérben többségében multinacionális cégek, illetve szeszgyárak érdekei vannak: “akik nem tűrik azt az értékőrző hagyományt, amit a pálinkafőzés jelent. Nincs még egy olyan ország, ahol ilyen kis területen ilyen sok – harminc-negyvenféle – pálinka készülne” – emelte ki a riportban.

Pelczné Gáll Ildikó a Fidesz alelnöke szerint most az a feladat, hogy meg kell változtatni az uniós jogot, hiszen a vonatkozó irányelv szokásos felülvizsgálata jövőre esedékes. A cél, hogy az ne a szigorítás irányába menjen. Addig pedig meg kell egyezni a bizottsággal egyfajta átmenetről. Ebben nyilván benne foglaltatik akár az is, hogy pici módosítás szükséges, akár egy átalány bevezetése, de alapjaiban nem kell elrugaszkodni a 2010-ben megfogalmazott céltól – mondta a Kossuth Rádióban Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, EP-választási listavezetője.

(MTI-Esti Újság)