hirdetés

A híres és közismert amerikai–magyar műgyűjtő és a Munkácsy-festményekkel rendelkező Pákh Imre komoly vesztésre áll. A Golgotáját ugyanis védetté nyilvánították, és innentől kezdve az államosításra kiszemelt Munkácsy-festményt csak külön engedéllyel lehet kivinni az országból, és eladni sem lehet igazából, csak ha a magyar államot nem érdekli. Korábban a tulajdonos, Pákh Imre műgyűjtő kilencmillió dollárt kért a képért, és azt állította, egy orosz vevő is érdeklődik iránta. Az ügy érdekessége, hogy mind a kormány oszlopos és megrendíthetetlen tagját, L. Simon Lászlót is pénzelte a Pákh által támogatott Munkácsy Alapítvány, hisz itt ténykedett a Fidesz államtitkára, és a köztévé exvezére, Rákay Philip is a nehéz időkben az üzletember támogatását élvezhette évekig. Pákh ennek ellenére csúnyán meg lett vezetve, hisz évekig hitegették, úgy tudni, hogy jó pénzért az állam megveszi és nem elveszi a Golgotát tőle.

Schmitt Pál  Pákh Imre

Jogerősen is védetté nyilvánították a Munkácsy-trilógia részét képző Golgota című festményt – közölte az alkotás védettségének ügyében első- és másodfokon is eljáró Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ a Magyar Időkkel.

Az Esti Újság úgy tudja, komoly perek indulnak a Golgota ügyében hozott döntés miatt, amelyet nem fogad el Pákh Imre műgyűjtő, hisz jogait jelentősen korlátozzák és a magántulajdon védelmét is súlyosan áthágta a kormány. Azt pedig, hogy majd egy intézet mondja meg, vihet-e a saját tulajdonában lévő festményt, haza a lakásába vagy bárhova is, hát enyhén szólva is elképesztőnek tartja.

A lap keddi száma szerint a döntés értelmében a festményt csak külön engedéllyel lehet kivinni az országból, de még a debreceni Déri Múzeumból is más helyre szállítani, miközben az állam élhet elővásárlási jogával.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban jelezte, hogy a képet a jegybank értéktárprogramjának részeként kívánja megvásárolni, a műkincsvételre vonatkozó lehetőségeken belül, hatmillió dolláros – több mint 1,6 milliárd forintos – vételárért.

A Forster Központ tavaly november 20-i elsőfokú döntésében vette fel a védett műalkotások listájára az amerikai–magyar üzletember, Pákh Imre tulajdonában lévő Golgotát. A védetté nyilvánítás előtt a műgyűjtő kilencmillió dollárt kért a trilógia tulajdonában lévő darabjáért, és többször azt állította, hogy egy orosz vevőjelölt már érdeklődik a festmény iránt – idézte fel a napilap.

(Fotó: illusztráció, Blikk)