hirdetés

Marad letakarva fekete lepellel a Golgota című Munkácsy-festmény. A kép tulajdonosa az amerikai–magyar állampolgár Pákh Imre a most hozott és egyben elkeserítőnek mondott ítélet után az Esti Újságnak mondta mindezt. A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint ugyanis a kép védetté nyilvánítása, és egyfajta ország-háziőrizete azután, hogy Pákh nem volt hajlandó áron alul eladni az államnak, teljesen mértékben jogos és rendben volt.

pákh imre 1Elutasította a Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánítása miatt benyújtott keresetet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Azaz teljesen rendben van az, ha egy tulajdonos nem adja el áron alul az adott tárgyát az államnak, akkor azt az állam, ha el nem is veszi, de egy döntéssel értéktelenné teheti. Ez történt ugyanis a Forster Intézet ténykedésével, amikor a Golgotát gyorsan védetté nyilvánították, hogy Pákh azt eladni másnak ne tudja és a képet se tudja elvinni Magyarországról. Nos a lépés elgondolkodtató egy állítólagos demokráciában is.

– Nem számítottam erre az ítéletre a magyar független bíróságtól. Sajnos a korábbi döntésem érvényben marad, úgy gondolom, egy el lopott festményt, még ha azt az állam veszi is el, nem illik kiállítani. Így marad letakarva a Golgota a debreceni múzeumban –mondta Pákh Imre műgyűjtő az Esti Újságnak.
A közigazgatási pert Pákh Imre műgyűjtő, a festmény tulajdonosa indította a Forster Központ ellen a festmény védetté nyilvánítását elrendelő határozat miatt. A bíróság szerint nem vitatható a kép magyar kultúrtörténeti vonatkozása és az sem, hogy a Golgota pótolhatatlan és kiemelkedő jelentőségű örökségi elemnek minősül. Emellett a felperes nem tudott a visszaviteli kötelezettséget konkrétan alátámasztó bizonyítékkal szolgálni. Az ítélet jogerős, de felülvizsgálati kérelemmel a felek a Kúriához fordulhatnak.

– Amint írásban megkapjuk az ítéletet, úgy megtesszük a szükséges jogi lépéseket. Azt aggasztónak és furcsának tartom, hogy egy igen fontos vámpapír a NAV dokumentumtárából például egyszerűen eltűnt, nem találják, mindez pedig Pákh Imre igazát támasztotta volna alá. Az ügy, úgy vélem, Strasbourgban lesz véglegesen lezárva – mondta dr. Holló Gábor ügyvéd az Esti Újságnak.