hirdetés

Úgy tudjuk nem minden vádlott lesz ott Kaposváron, ahol az MVM vádlott ex-vezérének Kocsis Istvánnak és társainak a 15 milliárdos hűtlen kezelési ügye és a fura horvátországi vodicei hotel bérlése miatt indított büntetőperben hírdetnek ítéletet. Hogy betegség vagy más miatt nem lesz ott egy-két érintett azt nem tudni pontosan , de mindenképpen érdekes.  Persze a pletykák és találgatások már most elkezdődtek. Van aki szerint félnek bizonyos vádlottak , hogy onnan bilincsben viszik el őket. Míg mások szerint csak sima betegségről van szó. Mint ismeretes nemcsak Kocsis de felesége Kocsisné is vádlott bűnszervezet tagjaként és a Fradi volt tulajdonosa Sz. András is vádlott és még más ex MVM vezető is vádlott. Az ügyben sok a találgatás, hogy milyen ítélet várható. Van, aki szerint felmentenek minden vádlottat. Mások szerint a horvátországi hotel bérlésének az ügyében azonban el kell marasztalni a vádlottakat, mert ott bizony bűncselekmény történt, azaz a pénzmosás feketén-fehéren megáll.

kocsi 2

Mint arról beszámoltunk befejeződött szépen csendesen, az MVM 15 milliárdos bűnügyében indított per Kaposváron, ahol olyan illusztris személyek a vádlottak, mint az FTC volt tulajdonosa Sz. András vagy az MVM és a BKV ex vezére Kocsis István és neje. Az ügyet Kaposváron kezdték el anno tárgyalni, majd a 15 milliárdos hűtlen kezeléshez hozzá vették az MVM igen érdekes és fura vodicei hotel bérlését, vásárlását is, amelyszintén milliárdos  tétel volt. Az ügy érdekessége, hogy az MVM Kocsis felesége révén bonyolította le az üzletet, no meg Sz. András segédletével egy svájci cégen keresztül, amit a vádlott feleség egyelőre tagad. Mondván a lichtensteini  és angol onshore cégeknél a Kocsisné igen gyakori név. De itt álljunk meg egy pillanatra a svájci szálnál. A sors kegyetlen és fura fintora, hogy épp a mini hercegségben Lichtensteinben  lévő cég ügyintézője (ügyvezetője ) a pénzmosástól való félelmében tett feljelentést Kocsisné Mrs ellen az ügyészségen, amely elrendelte a nyomozást és értesítette a magyar igazságügyi szerveket az esetről jogsegélykérelem keretein belül. Így az összes pénzmozgás és adat meg van, hogy ki mennyi pénzt utalt mire és kinek. ebből feketén fehéren kiderül, hogy a Fradi ex tulajdonosa Sz. András egy laza 400.000.-eurot kapott az ügyletért, a pénzügyi tranzakciókért feltehetőleg és a pénzmosásért. Igen, mert ez teljes összeg 10%-a, ami a nemzetközi trendek és bűnüldözési tapasztalatok szerint a bevett 10%-os pénzmosási jutalék. Aztán kapott az OTP horvátországi bankja  is 450.000.-eurot, ez feltehetőleg egy hiteltartozás volt, ami a kérdéses szállodán volt. Nos ez mind mind benne van a peranyagokban s az is. hogy Mrs.Kocsis is vett le pénzt a tranzakcióért , azt nem tudni pontosan de ő sem pár ezer eurot számolt fel magának, hanem euro százezreket. Ráadásul ő írt alá a svájci cégben így ő is elmarasztalható. Így igen érdekes lesz a11.-ei ítélet hírdetés.

érdekes lesz,mert a15 milliárd forintos hűtlen kezelés ügyében nehéz lesz elmarasztaló ítéletet hoznia vádlottak tekintetében. Azonban ez a fránya szálloda ügy, ez a pénzmosás egy igazi banánhéj,hisz ebben a vádlottak bűnszervezettel lettek minősítve, ami súlyos szorzó amennyiben letöltendő ítéletet hoz a Kaposvári Törvényszék.

Amennyiben, hisz Kocsis úr mindenhol hangzatosan hírdette, hogy ő sérthetetlen és még csak vádemelés lesz ellene. Hát lett. Aztán kiderült Kocsis úrnak sok köze van a Paks II- höz. legalábbis erről cikkezett a Népszabadság sokáig. Így jöttek a pletykák, hogy az ügyészség ejti majd a vádat, hisz mégis csak kínos, ha elítélik esetleg a Paks II egyik vezetőjét. Hát ez sem történt meg. Azonban a bíró felmenthet mindenkit, bár a szálloda ügy miatt ez nehéz lesz.

Úgy tudni a11.-ei ítélet hírdetésen az egyik vádlott nem vesz részt. Állítólag beteg. míg más hírek szerint nem kockáztatná meg azt az érintett , hogy elítéljék és esetleg a bírósági teremből egyből a börtönbe vigyék. A hírhedt alapítványi vezető Földesi Szabó László szökési ügyéből tanulva pedig arramár nem alapozhat senki, hogy az ítélet hírdetés szünetében kereket oldjon,hisz már a teremszolgák és a BV-sek jelen vannak minden ítéletnél, ahol tudni, hogy letöltendő büntetés várható.

 

Nos tény kérdése, hogy a Kaposvári Törvényszéken folyó per során sem Kocsis sem a neje nem tett vallomást, azaz meg sem szólalt.

Sokan nem értik még ma sem, hogy egy 15 milliárdos per vádlottjai miként úszták meg az előzetes letartóztatást ? A kérdés jogos, hisz pár millió forintos pénzhamisítási ügybe keveredett Fideszeseket, vagy épp milliárdos ingatlan mutyi gyanús szocikat, vagy brókereket is hosszú időre szoktak vendégül látni előzetes letartóztatás formájában. Nos Kocsis István az MVM ex-vezére, az OTP felügyelőbizottságában is megfordult ex- BKV vezér és az OTP bankvezér jó barátja, ezt megúszta. Hiába, van biztos egy-két jó telefonszáma.

Tény kérdése, hogy Kocsis és Sz. András vádlott vallomását az a Kiss Ernő dandártábornok készítette, aki hogy hogy nem épp Kocsis feljelentése miatt épp a Fővárosi Törvényszéken vádlott, s aki egy hétig még előzetes letartóztatásban is volt ezen ügy miatt. Szóval Kiss tábornok, aki segített nekik a védekezésben, a vallomások írásos megválaszolásában is feltehetőleg jól végezte a munkát, hisz a rendőrség az NNI nem helyezte előzetes letartóztatásba a vádlottak egyikét sem, pedig súlyos milliárdokról van szó. Aztán Kiss munkadíját jól nem fizették ki a vádlottak Kocsis és Sz.András . Helyette azonban jól feljelentették, hogy Kiss Ernő befolyással üzérkedett ! Na ez az igazi frappáns húzás. Fizetés helyett bűntető ügyet kreálni annak akinek tartózunk.

De térjünk vissza a Kaposvárra. Az MVM 15 milliárdos perében fura egy taktikát választott a vádlott Kocsis és neje. Nem beszélnek, nem nyilatkoznak a tisztelt bíróságnak. Úgy tűnik nagyon magabiztosak annak ellenére, hogy egy 15 milliárdos bűnügy vádlottja, amelyet bűnszervezet tagjaiként követtek el, legalábbis a vádirat szerint.

Sok szakértő szerint a horvátországi kétes vodicei Hotel Bili Kamen szálloda bérlési ügyében illene elmarasztaló ítéletet hozni , amelyben egyértelműek a terhelő bizonyítékok Kocsisékra nézve és igen nehéz azt megmagyarázni, hogy az MVM miért a vezér nején keresztül bérelt és hova tűnt a kifizetett vételár és a valós vételár közötti tetemes euro milliós különbözet.

Úgy tudjuk a vodicei Hotel Bili Kamen ügyet egy lichtensteini cég vezetője borította és adta át az adatokat a nyomozóknak, önként és dalolva, hogy megússzák a pénzmosási vádakat.

Az is igen érdekes fejlemény, hogy a horvátországi hotel ügyben sokat kutató és nyomozó átlátszó.hu már nem foglalkozik az üggyel pedig rengeteg új információt kaptak írásban, dokumentumokkal alátámasztva. Feltehetőleg nem volt idejük ezzel foglalatoskodni az  elmúlt jó pár hónap alatt.

Mint ismeretes a Kocsis István a volt MVM és BKV vezér 15 milliárdos hűtlen kezelése mellé csapták tavaly a fura s nehezen védhető egymilliárdos horvátországi szálloda vásárlási ügyét. Kocsisnét azaz Mrs. Kocsist pénzmosással vádolják s természetesen a bűnszervezet is a vádpontok között van. Mindez az MVM vezérének nem jó hír, mert felesége ügyének vádanyaga igen vaskos, ráadásul nehezen lehet rá bármit is mondani, nehezen lehet védekezni. Mint ismeretes ez volt az a hírhedt ügy, ahol az MVM fura mód és körülmények között bérelt egy horvátországi tengerparti hotelt. A legnagyobb baj az volt ezzel, hogy a pénzügyi tranzakcióban érintett Kocsisné és fia is. Állítólag a szálloda biznisz egy banánhéjon bukott meg. Az egyik a lichtensteini cégvezető volt.

Kocsisné védekezés arra épül, hogy nevével valakik visszaéltek. A baj csak, hogy Kocsiné nevében cég lett alapítva, ahol közjegyző is kellet, hogy tanúsítsa ki az alapító, bankszámla nyitás sem megy igazolvány és útlevél nélkül,főleg Svájcban és még hosszasan lehetne sorolni miért is fog ezen állítólagos védekezés dugába dőlni.

Még 2009-ben, egy brit vállalkozás nyilvános cégdokumentumaiból kiderült ,hogy Mrs Istvan Kocsis volt 2008-ban a valódi tulajdonosa annak a brit bejegyzésű, offshore hátterű cégnek, amely közel egymilliárd forintért egy horvátországi szállodát adott bérbe az MVM leányvállalatának.  ezt robbantotta ki az átlátszó.hu. A szövevényes sztoriból az derült ki eddig, hogy az MVM 2008. januárjában 4,3 millió eurónyi kölcsönt utalt át a NIKER nevű horvátországi leányvállalatának, hogy azt a cégcsoport dolgozói üdültetésére költse. A 25 évre kötött üzletet Kocsis és (a NIKER részéről) Varga-Sabján László ügyvezető írta alá. A leányvállalat ebből 3,5 millió eurót a brit bejegyzésű Jadran Investments Limited nevű cégnek utalt át, mert az offshore hátterű cég bérelte ki az MVM számára a vodicei Hotel Bili Kamen szállodát. A NIKER és a Jadran azonban azt követően, hogy Kocsist elküldték az MVM-től, szerződést bontott. A megállapodás szerint a bérleti díjat vissza kellett volna téríteni, de a Jadran nem fizetett.

Az ügy kipattanásakor Kocsis úgy nyilatkozott , hogy neki és a családjának semmi köze sincs az egészhez, és csak arról lehet szó, hogy gyakori név az Istvan Kocsis. Jogi lépéseket is kilátásba helyezett, „hogy tisztázzák, hogy kiről van szó, mert a névazonosság vagy a névbitorlás félreértésekre adhat okot”. Aztán mégsem lépett semmit.

Az ügyben az az Sz. András is érintett és vádlott a Kocsis család mellett, aki az FTC egyik tulajdonosa volt Kevin McCabe-el. S aki végül a Fidesz pártigazgatójának Kubatov Gábornak átadta a Fradit tokkal vonóval.