hirdetés

Hat gyanúsított került előzetesbe illetve házőrizetbe a 18 főből, akik érintettek a pénzügyminisztériumi hivatali korrupciós ügyben. A bírói döntés értelmében 30 napig az érintettek kényszerintézkedés hatálya alá kerülnek. Úgy tudjuk több gyanúsított is fellebbezett.

 

Az NVSZ munkája révén a Központi Nyomozó főügyészség 18 embert hallgatott ki gyanúsítottként a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érintő korrupciós botrányban. A vádhatóság hat emberre kért előzetes letartóztatást az összebeszélés és a nyomozás esetleges akadályoztatása végett. A bíróság az ügyészi kérést indokoltnak találta.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője közölte, hogy a bűnügyi felügyeletbe került gyanúsított tudomásul vette a végzést, a többiek pedig fellebbeztek ellene. A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást az ügyben. A megalapozott gyanú lényege szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a magyar állami költségvetésből, részben európai uniós támogatásból finanszírozott – és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket.A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke mintegy tíz milliárd forint. Az eljárásban tizennyolc személyt hallgatott ki gyanúsítottként eddig az ügyészség.

A Pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy három pályázatkezelő munkatársukat vették őrizetbe. Gulyás Gergely miniszter pedig a tegnapi kormányinfón monda a Blikk beszámolója szerint, hogy egy Miniszterelnökségen dolgozó osztályvezető is érintett az ügyben.

A gyanúsítottak közül hét embert vettek őrizetbe, és hat fővel szemben indítványozott kényszerintézkedést az ügyészség. A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója egyetértett az ügyészi indítvánnyal és öt személyt letartóztatott, egy főt pedig bűnügyi felügyeletbe helyezett.

A Fővárosi Törvényszék később azt közölte, hogy a gyanúsítás szerint a terheltek közül négyen jogtalan előnyért cserébe pályázatíróknak, illetve cégvezetőknek segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, s hogy az ellenőrzések kedvezően végződjenek a pályázók számára.Egy ötödik gyanúsított pedig a három társa tevékenységét kapcsolattartással támogatta. A hatodik terhelt pedig egy projektmenedzser volt, aki a fent leírt segítségért cserébe vesztegetési pénzt juttatott az egyik terheltnek.

A büntetéseik maximuma 7 és fél, 12, illetve 15 év szabadságvesztés lehet bizonyítottság esetén.

 

( CsT)