hirdetés

Az LMP szerint offshore-lovagok ötcsillagos szállodájává vált a Magyar Nemzeti Bank. Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési frakciójának helyettes vezetője az MNB székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy az átalakítás most zajlik. Az MNB és alapítványai ugyanis offshore cégekkel üzletelnek, a többi között ingatlanokat vásárolnak tőlük – tette hozzá.

schmuck erzsébet-LMP

Az LMP az Országgyűlésben azt javasolta, hogy az MNB a nyereségét fizesse be a költségvetésbe, ám a kormánytöbbség a törvényjavaslatot nem fogadta el – emlékeztetett az ellenzéki politikus.  A frakcióvezető-helyettes példaként említette, hogy a jegybank túlárazottan, egy offshore cégtől vásárolta meg az Eiffel-palotát, valamint az is kiderült, hogy a bank egyik alapítványa egy offshore cégtől vásárolt 1,6 milliárd forintért egy villát. Schmuck szerint mindennek az az oka, hogy a kormány és a Fidesz nem volt hajlandó olyan szabályozást elfogadni, amely az offshore cégeket kitiltja a közbeszerzésekből és az állami támogatásokból.

A kialakult helyzet másik oka Matolcsy György MNB-elnök féktelen pénzszórása, amelynek során hatalmas összegeket juttatott offshore hátterű cégeknek – fűzte hozzá Schmuck Erzsébet. Matolcsy György tevékenysége kimeríti a bűncselekmény kategóriáját, ezért Orbán Viktor miniszterelnöknek kezdeményeznie kellett volna a köztársasági elnöknél a visszahívását – jelentette ki. Az LMP javasolta az MNB alapítványainak megszüntetését is. Az árfolyamnyereségből adódó összegnek sokkal jobb helye volna a költségvetésben, az oktatásban és az egészségügyben – jelentette ki az LMP politikusa.
Itt az ideje, hogy véget érjen a Matolcsy-történet, az MNB-alapítványok garázdálkodása – fogalmazott Schmuck Erzsébet. Orbán Viktor pedig tartsa be 2010-ben tett ígéretét, amely szerint seprűre ültetik az offshore lovagokat – mondta az ellenzéki politikus.  A sajtótájékoztatón az LMP aktivistái molinót tartottak a magasba, amelyen az „Offshore hotel” felirat volt olvasható, alatta pedig öt csillag.

(Fotó: MTI)