hirdetés

Úgy tűnik mégsincs eltussolva csak lassan halad az ORÖ-nál eltűnt Uniós milliárdok kinyomozása, ami érthető, hisz a Fidesz roma politikusa Farkas Flórián vezette a szervezetet, amely igen fura dolgokra költötte a milliárdokat. Polt Péter Legfőbb Ügyész bejelentette öt embert már meggyanúsítottak, de vádemelésről még nem lehet beszélni.

 

Nos az ORÖ vezetése botrányos dolgokra költötte az uniótól kapott 1, 6 milliárd forintot a Híd a munka világába jól csengő projektre. A pénz ugyanis nem igazán. hátrányos helyzetűek felzárkóztatására lett elköltve, hanem ingatlanokra, kocsikra, és bérekre , s ki tudja még mire. A botrány 2014-ben robbant. Az EMMI akkori vezetője kellemetlen helyzetbe került és az ORÖ 1,3 milliárdos tartozást elengedte, ennek ellenére 2015-óta nyomoz a rendőrség illetve a NAV. Az ügy lassan halad, évek óta semmit nem lehetett tudni a nyomozás állásáról, ami érthető, hisz az ORÖ-t Farkas Flórián vezette a zűrzavaros pénzügyi időszakban. A Fidesz kedvenc romája azonban nem lehet a gyanúsítottak közt, mert mentelmi joga van. Polt Péter a független honatya Hadházy kérdésére válaszolva ismerte le, hogy áll az ügy: Öt ember lett gyanúsítottként kihallgatva. Az ügyet a NAV vizsgálja, vádemelésről az ügy jelenlegi szakaszában még nem lehet beszélni.

Kérdés még az is lesz e nyomozás, hisz kár az Eu-t nem érte, az EMMI mindent kifizetett Farkas Flóriánék helyett. Az is nagy kérdés, hogy a kétes szerződéseket aláíró Farkas Flórián mentelmi jogát mikor éri a Legfőbb Ügyészség a Parlamenttől ? Egyáltalán kéri-e ?

Mit ismeretes a roma önkormányzat és a milliárdos uniós programot vezető néhány projektmenedzser úgy költött/tüntetett el több milliárd forintot, hogy gyakorlatilag egyetlen hátrányos helyzetű romát sem juttatott munkához. Ha csak nem vesszük ide azokat a kamu megyei irodákat kamuvezető roma önkormányzati képviselőket, akik több százezres havi fizetéseket vettek fel a semmiért.

Az 1,6 milliárdos programmal kapcsolatos visszaélések miatt az EU csalás elleni hivatala és a NAV is vizsgálódott. A programról 2016-ban az EMMI is elismerte, hogy a céljaiból jórészt semmi nem valósult meg, ezért a támogatás visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t. A kormány karácsony előtt azonban egy 1,3 milliárdos támogatással kisegítette a csődközelbe jutott szervezetet, vagyis kevés híján kvázi elengedte az ORÖ adosságát.