hirdetés

Örömködő dinnyések
2014-07-02 19:21

Végre nem rinyálnak a termelők. Jók a magyar görögdinnye exportpiaci kilátásai a Magyarországi Dinnyetermelők Szövetségének elnöke szerint.

Oravecz Tamás felmérésekre hivatkozva jelezte: a konkurens déli országokban kevesebb lesz a termés az idén, ezért a magyar görögdinnye megerősítheti exportpozícióit Németországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban és a Baltikumban is.
Az elnök kifejtette: Dél-Európában a vártnál kevesebb görögdinnye termett, és a szezon a végéhez közeledik. A válság sújtotta Ukrajna Fekete-tenger melletti területeiről szintén kevesebb dinnyét szállítanak Észak-Európába az idén. Hozzátette: a Pó völgyétől északra már csak Magyarországon lehet a szántóföldi gyümölcsöt nagy mennyiségben vásárolni.
Az elnök kiemelte: az idén a magyar dinnye minősége kitűnő, jó a cukorfoka, a gyümölcs belseje tömör és lédús. Kedvező az is, hogy a szezon az átlagosnál hosszabb lesz, 2014-ben a virágok második és a harmadik kötései is beérnek. Emiatt a külpiacokon egységesen és nagy mennyiségben lehet jelen a magyar gyümölcs.
Az előzetes becslések szerint az idei hatezer hektáros dinnyeterületen 220-230 ezer tonna termés várható. Az árualapnak tavaly több mint ötven százaléka került exportra, és az idén minden esély adott a külpiaci részesedés bővülésére.
Az elnök beszámolt arról, hogy a magyar termelők az export sikere érdekében a magyar dinnyét népszerűsítő kampányprogramon dolgoznak: a dinnye a magyar termelők ajánlásával jelenne meg a külföldi áruházakban. A kampányról az exportőröket is tájékoztatják.