hirdetés

Úgy tűnik, letette voksát Trump mellett a magyar miniszterelnök. Érthető, Hillary Clinton sokszor és élesen bírálta Magyarországot, és a Fidesz-kormányt. Orbán Viktor a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében tartott előadásában kijelentette, hogy maga sem tudta volna Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltnél jobban megfogalmazni, hogy milyen lépések szükségesek a terrorizmus leküzdésére.

orbán-tőkés tusványos

Trumpnak az Egyesült Államokra vonatkozó javaslatával összhangban kijelentette: Európában a nemzeti titkosszolgálatokat és ezek együttműködését a világ legjobb teljesítményű titkosszolgálati rendszerévé kell tenni, és le kell állítani a „demokráciaexportot”.

Ha továbbra is a stabilitás helyett a demokráciaépítést helyezzük előtérbe, olyan térségekben, ahol ennek sikere rendkívül kétséges, akkor nem demokráciát fogunk építeni, hanem instabilitást fogunk okozni. Orbán hozzátette: Törökországgal szemben is Magyarország legerősebb elvárása a stabilitás.

Ha Törökország is instabillá válik, akkor abból a térségből az EU-ra minden kontroll nélkül rázuhan sok tízmillió ember – fogalmazott a miniszterelnök.

A magyar miniszterelnök részéről nem meglepő, hogy Trump a szimpatikus elnökjelölt neki, hisz Hillary Clintonnal meggyűlt a baja. A first lady külügyminiszterként többször bírálta Magyarországot, hogy sem a sajtószabadságot, sem a szólásszabadságot nem tiszteli kellően. S az emberi jogok be nem tartása miatt is kapott a Fidesz éles bírálatokat.