hirdetés

Hiába akarnak a nagy vezérnek a kedvében járni a várbeli terasszal, úgy tűnik, baj lesz belőle. Alakul ugyanis a balhé a Várban történő és egyben szabálytalannak tűnő építkezés miatt. Az UNESCO már egy bizottsággal vizsgáltatná meg, hogy a Vár átépítése sérti-e a világörökségi szabályokat, az Együtt az építési engedélyekre kíváncsi.

karmelita építkezés

UNESCO-bizottság vizsgálhatja majd meg, hogy szabályosan építették-e hozzá a Várban található Karmelita kolostorhoz a tervezett 100 négyzetméteres erkélyt.

A Vár és a dunai látkép áll az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján, ezért a nemzetközi szervezetnek kell enegdélyeznie minden, a területet érintő változtatást. A Miniszterelnökség azonban a szervezet szerint csak állagmegóvásra kért és kapott engedélyt, holott egy teljesen új teraszt is hozzá akarnak építeni az Orbán hivatalainak majd helyet adó épülethez.

Az UNESCO az RTL Klubbal közölte, bizottság vizsgálhatja majd meg, hogy az átépítés sérti-e a világörökségi szabályokat.

Mivel Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese korábban azt állította, hogy minden engedélyt megkaptak az építkezéshez, az Együtt bejelentette, közérdekű adatigényléssel fordulnak a Miniszterelnökséghez, hogy adják ki a szóban forgó engedélyeket. Az UNESCO pedig korábban állította, hogy ők ilyen engedélyeket biztosan nem adtak ki.

Az Esti Újság úgy tudja, ha kért volna az UNESCO-tól, akkor minden bizonnyal kapott volna teraszépítési engedélyt a Fidesz-kormányzat a nagy vezér jókedvének növelése érdekében. Azonban a túlzott hév, a pökhendiség, s a hatalom egyvelege itt is rossz útra terelte az érintetteket, úgy tűnik.