hirdetés

Bár mindenki aggódik Orbán Viktor tejhatalma miatt. Sőt még a budapesti amerikai követség is arra kéri a kormányokat, hogy tartózkodjanak az alapvető emberi jogok és szabadságok megsértésétől és tartsák tiszteletben a sajtószabadságot. Szerkesztőségünk úgy véli Orbán jól fog dönteni és gyorsan, és Ő nem professzorként fog, hanem gyermekként, apaként és nagyapaként fog lépni! Az, hogy kézbe vette a vészhelyzet irányítását úgy tudjuk nem véletlen. Ráadásul az újságíróknak félni sem kell a miniszterelnöktől, mert, ha a valóságot írják meg azzal épp Orbán döntéseit fogják segíteni és ő ne feledjük, ő nemcsak politikus, hanem sportember, sőt volt katona is, és senkit nem fog bíróságra citálni azért, ha valaki megírja az igazságot. Az mivel jobb , hogy az önkéntes lakájmédia olyanokat ír, hogy minden szép és jó ? Azzal mennyire segítik vajon Orbán döntéseit, ha félre van tájékoztatva ? Azt ugyanis ne várja senki, hogy minden információról vagy bajról önként tudni fog, mert persze, hogy mindenki jófejkedni, kedveskedni akar önös érdekéből, miközben esetleg épp hazudnak a miniszterelnöknek.  

 

Arra kérik a kormányokat, hogy tartózkodjanak az alapvető emberi jogok és szabadságok megsértésétől – idézi az AFP hírügynökség egy amerikai külügyi szóvivő válaszát, akit a magyar helyzetről kérdeztek. Hogy a hétfőn megszavazott, majd kedden életbe lépett felhatalmazási törvény az Egyesült Államok figyelmét sem kerülhette el, azt már csak az is egyértelművé teszi, hogy nem sokkal később a budapesti nagykövetségük rövid közleményben közölte ugyanezt.

Ebben azt írták meg, hogy hogyan képzelik a válságintézkedéseket, és a magyar kormányé egyértelműen nem ilyen. Kifejtették, a koronavírus okozta krízis idején a kormányok legfőbb dolga garantálni az emberek biztonságát, de az ehhez szükséges vészhelyzeti intézkedések nem tarthatnak tovább a krízis kezeléséhez szükséges időnél, és ezt a kormányoknak biztosítania kell. Amint a veszély elmúlt, a különleges felhatalmazás is szükségtelenné válik. A követség szerint kiemelten fontos a sajtószabadság tiszteletben tartása is. Hangsúlyozzák az átláthatóság és a megbízható adatok közlésének fontosságát is.

A felhatalmazási törvény szerint az Országgyűlés határidő nélkül meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a kabinet vezetett be a koronavírus-járvány kezelésére. Így viszont az is lehetővé válik, hogy a kormány további, a törvényektől eltérő rendeleteket alkosson a veszélyhelyzet ideje alatt. A kormány a felhatalmazási törvénnyel a zsebében kiiktathatja a parlamenti kontrollt, annak kormányt ellenőrző funkcióját is. A törvény a szólásszabadság szempontjából is aggályos: “rémhírterjesztésért” öt év börtön is járhat. S kérdés mi számít majd rémhírnek, mert úgy tűnik hiába kérdeznek az újságírók az Operatív Törzsnél rá a hozzájuk eljutott információkra, tapasztalatokra, hiába akarják a másik felet is megkérdezni, válasz híján vagy lehozzák a sztorikat és bevállalják az esetleges bíróságra járást, súlyos ügyvédi költségeket, vagy épp csöndben maradnak.

Kedden Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke adott ki közleményt, amely ugyancsak a magyar felhatalmazási törvényre utal. Az bizottsági elnök szerint veszélyhelyzeti intézkedés nem tarthat határozatlan ideig.

Mi úgy véljük az, hogy Orbán Viktor fog döneteni a helyzet javulni fog. Mi bízunk az éles meglátásában és tudja mit kell tenni az állampolgárokért. Az újságíró kollegák pedig ne féljenek, ha igazat írnak, akkor Orbán munkáját fogják segíteni és a miniszterelnök ezért biztos nem fog senkit a bíróság elé citálni.

(Csákány -Turcsányi)