hirdetés

Egyre erőszakosabbak a migránsok – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, aki a régi rendszerben a toborzásokért felelt, majd lett főtűzoltó és katasztrófavédő is. Bakondi György mindezt az elmúlt napokban a magyarországi táborokban tapasztaltak alapján közölte. Éles meglátás.

röszke-szegedma.hu

A miniszterelnök fő belbiztonsági tanácsadója, Bakondi György szerint az elmúlt időszakban egyre gyakoribb lett a migránsok erőszakos fellépése. A múlt héten Kiskunhalason tiltakoztak csoportokban verődve a menekültek több napon keresztül. Fizikai erőszak is történt: múlt kedden az egyik afgán migráns egy másik társa füléből kiharapott egy darabot. Most pedig a békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban (MÖBEK) kezdett tiltakozásba migránsok egy nagyobb csoportja. Itt nem történt fizikai erőszak, bevándorlási, menekültügyi munkatársaknak és rendőröknek a délutánra sikerült helyreállítania a rendet.

A belbiztonsági főtanácsadó elismerte, hogy  a migránsok elhelyezésére vannak nyílt táborok, például Bicske és Vámosszabadi. Továbbá van három zárt, őrzött befogadóközpont Békéscsabán, Kiskunhalason és Nyírbátorban. Utóbbiakba azok kerülnek, akiket például illegális határátlépés miatt fogtak el a hatóságok. Ők kiutasításuk megakasztása érdekében nyújtottak be menedékkérelmet, és annak elbírálásáig vannak a zárt a táborban.

Az Esti Újság úgy tudja, hogy azok a menekültek, akik a kerítésen keresztül jöttek és fogták el őket, mind zárt táborban vannak, hisz bűncselekményt követtek el. A tárgyalásig őrizetben, azaz zárt táborban vannak elhelyezve. Az ítéletek után pedig visszakerülnek vagy a zárt táborba az elítélt és kiutasított menekültek, vagy börtönbe kerülnek addig, amíg a kiutasítások meg nem történik. Azonban a szerb hatóságok, mivel nem túl jó a viszony a magyar kerítés miatt az elmúlt 1 évben, egy kiutasított menekültet sem vettek át. Így az elítélt és kiutasított migránsok egy évig őrizetben vannak, utána azonban szabadon kell őket engedni, ha nem sikerült kitoloncolásuk.

Márpedig ők minél előbb szeretnének tovább menni Nagy-Britanniába vagy Németországba, és aki ebben akadályozza őket, az ellen fellépnek, és egyre agresszívabban – fejtette ki Bakondi György a köztévében.

(Fotó: szegedma.hu)